Jo mer man leser om Roundup så mer sinne bygges opp, mot politikere som tillater et middel som viser seg å være skadelig på en rekke områder. En omfattende undersøkelse basert på en rekke studier presentert i dag forteller om hvordan glutenintolleranse og cøliaki epidemien vi opplever sammenfaller med bruken av Roundup.
Du er ikke glutenintolerant, du er glyfosatintolerant
«Celiac sykdom, og mer generelt, glutenintoleranse, er et voksende problem over hele verden, men spesielt i Nord-Amerika og Europa, hvor en anslagsvis 5% av befolkningen nå lider av det,» skrev forskere i en meta-analyse på nesten 300 studier.
«Glyfosat, den aktive ingrediensen i sprøytemiddelet, Roundup®, er den viktigste årsaksfaktoren i denne epidemien,».
Dette er noe vi har vist om lenge, allerede i 2013 ble en Studien, publisert i tidsskriftet Interdisciplinary Toxicology, ble fullstendig ignorert av media. – Nå som endelig Glyfosat har begynt å få den oppmerksomheten den fortjener er det bare et tidsspørsmål før Roundup og lignende sprøytemidler blir forbudt, men det trengs press. Verdens Helseorganisasjon har erklært stoffet som livsfarlig, det samme har staten California som for tiden er i rettsprosessen mot sentrale helsemyndigheter for å få lov til å forby stoffet.
Roundup sitt morselskap Monsanto har også mottatt søksmål, nå sist har en gruppe som representerer kreftpasienter som både har overlevet og død av kreft i et søksmål på 280 millioner dollar.
Det har ikke tidligere i like stort omfang ført bevis for sammenhengen mellom «glutenintoleranse» og cøliaki glyfosat.
De har funnet en direkte sammenheng ikke bare for mennesker, men også for dyr og livet i sjøen. Det er gjort sjokkerende funn på laboratoriedyr som er utsatt for glyfosat, studiens forfattere Anthony Samsel, en uavhengig forsker som har vært rådgiver for EPA om arsenforurensning og til US Coast Guard på kjemisk farerespons, og Stephanie Seneff, seniorforsker ved MIT, er overveldet over de resultatene de ser.
Studien viser hvordan glyfosat påvirker fiskens fordøyelsessystemer. Kraftig reduserte fordøyelsesenzymer og bakterier, forstyrret mucosal fold, ødelagt mikrovilli struktur i tarmveggen, og økt sekresjon av mucin.
«Disse funksjonene minner om køliaki,» skriver Samsel og Seneff.
I tillegg har antall personer som er diagnostisert med glutenintoleranse og cøliaki økt i takt med økt bruk av glyfosat i landbruket, spesielt med den siste praksis med å drenke korn i herbicidet rett før høst, som startet på 1980-tallet og ble rutinemessig i 1990-tallet:
Mens noen antyder at den siste økningen i celiac sykdom skyldes rett og slett bedre diagnostiske verktøy (som også skjedde rundt 2000), antyder en studie at det ikke er fullgod forklaring
I 2009 så forskerne på glutenantistoffer i frosset immunserum oppnådd mellom 1948 og 1954 for glutenantistoffer, og sammenlignet dem med prøver fra mennesker i dag. De fant 4 gangeren forekomst av køliaki i den yngre generasjonen.
Som ytterligere bevis gjør forskerne følgende punkter:
«Køliaki sykdom er forbundet med ubalanser i tarmbakterier som kan forklares fullt ut av de kjente effektene av glyfosat på tarmbakterier.»
«Køliaki er knyttet til nedsattelse av cytokrom P450-enzymer. Glyphosat er kjent for å hemme cytokrom P450 enzymer. »
«Mangler i jern, kobolt, molybden, kobber og andre sjeldne metaller assosiert med cøliaki kan skyldes glyfosats sterke evne til å chelatere disse elementene.»
«Mangler i tryptofan, tyrosin, metionin og selenomethionin assosiert med celiac sykdom matcher glyfosat er kjent utarmning av disse aminosyrene.»
«Reproduktive problemer forbundet med cøliaki, som ufruktbarhet, miscarriages og fødselsskader, kan også forklares av glyfosat.»
Glyfosatrester i korn, sukker og andre avlinger øker nylig sannsynlig på grunn av den voksende praksisen med avdryking av avlinger like før høsten, sier forskerne. Den hemmelige, ulovlige øvelsen har blitt rutinemessig blant konvensjonelle bønder siden 1990-tallet.
Ironisk nok øker øvelsen utbyttet ved å drepe avlingene. Like før plantene dør, frigjør de frøene for å formere arten:
«Det går til frø når det dør. Ved sin siste gisp løser det frøet, sa Seneff The Healthy Home Economist. Seneff told The Healthy Home Economist.
Moral of the story? Vi må gå glyfosatfri, ikke glutenfri. Og det betyr at det går økologisk, spesielt når det gjelder korn og dyr som spiser disse kornene.