Fjerner du flått innen ett døgn blir du trolig ikke syk

0
4870
Advertisement

Flått er en del av vår fauna og hvis du beveger deg i skog og mark, utenfor sti kan du eller din hund bli bitt. Det er flere ting som du kan gjøre, men viktigst av alt er å sjekke etter en tur i skogen og fjerne raskt. Flått er ikke farlig i seg selv, men bærer med seg smitte som kan gjøre deg syk, fjernes flåtten innen et døgn er sannsynligheten for å bli syk svært liten.

Det er i hovedsak to sykdommer som kan komme etter flått bitt i Norge. –  Borreliose og mye sjeldnere skogflåttencefalitt (TBE).

Advertisement

Det finnes ingen vaksine mot borreliose, men det finnes vaksine mot den langt sjeldnere sykdommen skogflåttencefalitt.

Selv om de færreste flåttbitt medfører smitte av den fryktede borreliabakterien, er det likevel flere tusen nordmenn som hvert år får det karakteristiske, ringformede utslettet rundt flåttbittet, og får antibiotika for det.

Behandlingen gis for å forhindre det man er redd for: At bakterien sprer seg videre til nervesystemet, leddene eller andre deler av kroppen, da kalt systemisk borreliose. Et par hundre får denne sykdommen hvert år.

En dansk undersøkelse gjengitt i Aftenposten viser at det går bedre enn fryktet med de som blir smittet og at vi muligens kan senke skuldrene noe.

 

Hvordan forebygge flåttbitt
​​Man kan forebygge flåttbitt ved å kle seg riktig, bruke insektmiddel på klærne og være oppmerksom på hvor man går når man er i flåttområder.

Les på F7: Folkehelseinstituttet advarer mot genialt og ufarlig flått triks

Det er som regel ikke mulig å foreta en bekjempelse av flått i naturen. En kjemisk bekjempelse vil kunne ha dramatiske konsekvenser for miljøet. For å redusere forekomsten av flått kan det hjelpe noe hvis man fjerner høyt gress, ​busker og kratt. På enkelte øyer med store flåttproblemer kan det hjelpe hvis man fjerner hjortedyr, som er verter for de voksne flåttene.

For å redusere muligheten for flåttbitt bør man bruke lange bukser og være godt tildekket ved anklene når man ferdes på områder med mye flått. Bruk av myggmidler som inneholder DEET eller Icaridin på klærne kan redusere risikoen for flåttbitt. Hvis man bruker lyse klær, er det lettere å oppdage eventuelle flått. Man kan også redusere risikoen for flåttbitt hvis man i områder med mye flått går på stier i stedet for på steder med høyt gress, lyng og kratt.

Du kan bruke naturlige, ikke-giftig avstøtende middeler for å redusere flåttbitt-eksponering og overføring av patogener som forårsaker ulike sykdommer. Kokosolje er et effektivt avstøtende middel mot flått, lopper og mygg. – Dessuten lukter det friskt. Dusj de eksponerte kroppsdelene med kokosolje og la det trekke på huden i en stund. Det er en praktisk, kostnadseffektiv ingrediens du kan bruke til enhver tid.

En undersøkelse viser at naturlige avstøtningsmidler laget med ekstrakter av sitron og eukalyptus kan redusere antall flått som blir festet til kroppen.  Utdrag fra oljer av sitron, nellik og lilje ble også funnet å være svært effektive.

 

Slik fjerner du flått
Det er viktig å fjerne flått så raskt som mulig for å redusere risikoen for at den overfører sykdomsfremkallende mikroorganismer. Bruk en pinsett eller flåttfjerner for å fjerne flåtten. Ta tak helt inne ved huden og dra flåtten rett ut. Voksne flått kan sitte godt fast og er enklere å fjerne hvis man vrir mens man drar dem ut.​

Les mer om flått og flåttbårne sykdommer hos Folkehelseinstituttet

Oppsøk lege dersom du får et rødt utslett som vokser utover bittstedet og som får en diameter på mer enn 5 cm. Utslettet er det vanligste symptomet på borreliose, og kan oppstå 3–30 dager etter et flåttbitt. Kontakt også lege hvis du i tiden etter flåttbittet føler deg slapp, har hodepine, ansiktlammelse, muskelsmerter eller væskeansamling i ledd.

Vi har søkt på YouTube og mener denne videoen viser hvor enkelt det er å fjerne flått, eller tick som det heter på engelsk.

 

Hvor finnes flåtten?
​Flått forekommer hovedsakelig i kyst- og dalområder med løvskog, kratt og frodig underskog i områder hvor vintrene ikke er for lange og kalde. Skogflåtten er vanlig langs kysten av Norge opp til Helgeland. Aller vanligst er den på Sørlandet. Flåtten kan transporteres med fugler og således dukke opp langt utenfor sitt vanlige utbredelsesområde.

Vanlige vertsdyr er mus, hare, rådyr, storfe, og kjæledyr som katt og hund. Rådyr, elg og hjort er viktige verter for flåtten, så der det er mange hjortedyr er det også mye flått. ​

Flåtten klatrer opp på gress og lyng og fester seg til dyr eller mennesker som går forbi. Det kan være store lokale forskjeller på forekomsten av flått innen en kommune.​​

​Hos veterinæren kan man få resept på midler mot flått som man kan bruke på hunder og katter.