Det er positive signaler som nå gjør at vi kan håpe det snart kommer en vaksine som kan å stoppe spredningen av «kjønnsherpes». Etter meget lovende dyreforsøk som har oppnådd bedre resultater enn noen tidligere forsøk.
Les mer om herpes: NB Engelsk: Mer enn 1 av 10 mennesker over hele verden er smittet av viruset.
Herpes simplex 2-viruset (HSV2) spres av vaginal, anal eller oral sex. Folk forblir smittet gjennom hele livet, ettersom noen av HSV2-virusene gjemmer seg bort i nerveceller der de ligger sovende.
Les: Norske forskere har undersøkt sammenhengen mellom sosiale medier og depresjon
De fleste mennesker innser aldri at de er smittet, men andre lider av hyppige utbrudd med smertefulle symptomer, inkludert kjønnslesjoner. Viruset kan også forårsake komplikasjoner som hjernehinnebetennelse, og blir noen ganger gitt videre til babyer under fødselen med dødelige resultater.
Mennesker er mest smittsomme når de har kjønnslesjoner, men selv de uten symptomer sprer viruset og kan smitte andre. – Det er noe av årsaken til at så mange som 1 av 10 mennesker verden over er smittet.
Les på F7: Fem tips til moro med barna i høstferien
Eksperimentell vaksine
Så langt har arbeidet med å utvikle en vaksine mislyktes. Men en eksperimentell vaksine utviklet av Harvey Friedman ved University of Pennsylvania har forhindret kjønnslesjoner hos alle mus og marsvin som ble testet.
Hos 98 prosent av mus og 80 prosent av marsvin forhindret det også «skjulte» infeksjoner på lavt nivå. Andre eksperimentelle vaksiner som ble ansett som lovende nok til å teste på mennesker, har ikke klart å forhindre disse skjulte infeksjonene i dyr.
«Resultatene våre i mus og marsvin er veldig oppmuntrende – bedre enn noe vi har sett i litteraturen,» sier Friedman. «Men vi vet ikke om denne vaksinen vil fungere før den er testet på mennesker.»
Mange vaksiner består av modifiserte eller inaktiverte virus. Friedmans vaksine er uvanlig ved at den består av messenger RNA (mRNA) molekyler som koder for tre HSV2 proteiner. Når disse mRNA-ene kommer inn i celler i kroppen, produserer cellene de virale proteinene, noe som utløser en immunrespons. Ingen mRNA-basert vaksine er ennå godkjent, men noen er allerede i humane studier.
Friedmans team tester nå om vaksinen også kan beskytte mot herpes simplex 1, eller forkjølelsessvirus. Syv av ti mennesker over hele verden er smittet med HSV1.
Hvis vaksinen viser seg å være effektiv, ser Friedman at den vil bli gitt til tenåringer ved siden av den svært vellykkede HPV-vaksinen. HPV-viruset forårsaker nesten alle kreft i livmorhalsen, og også kreft i halsen og munnen hos begge kjønn.
Noen forskere jobber med måter å ødelegge sovende virus inne i nerveceller ved å bruke CRISPR genredigeringsteknikk. Men å forhindre infeksjoner i utgangspunktet er helt klart det beste alternativet.
Tidsskriftreferanse: Science Immunology, DOI: 10.1126 / sciimmunol.aaw7083