sss
Home Helse Dette skjer med immuniteten din hvis du tar influensavaksine hvert år

Dette skjer med immuniteten din hvis du tar influensavaksine hvert år

0
1032
Slik ser influensa ut hvis du kommer skikkelig nærme.

Influensavaksine er vel og bra, men som vi alle har lært i barndommen, for mye av noe (spesielt det som er godt) må vi passe på og ikke få for mye av.  Et spørsmål som forskerne stilte seg var:  Kan være lurt å «spare» vaksinen til en periode i livet hvor man er utsatt slik at den virker når man virkelig trenger den?  

En JAMA-studie sammenlignet vaksineffektivitet hos barn som hadde og hadde ikke fått influensavaksinen året før. Vi har alle lest at hvis du er spesielt utsatt at i en periode med mye stress og det varsles høy utbredelse av influensa kan det være lurt å gjøre noe med det. Slike perioder kan være etter en skilsmisse, eksamenstid, ny jobb eller nytt miljø eller du er sårbar av andre grunner som f.eks sykdom eller operasjon.  – Men hva hvis du er helt frisk og har det bra, er det da nødvendig?.

Du kan sammenligne vaksine med undertøy, dag en er alt ok, men samme undertøy dag etter dag blir sakte, men etterhvert blir det sikkert ille og på tide å bytte til noe rent.

Les på F7: Honning og ingefær mer effektivt enn antibiotika

En influensavaksine beskytter ikke for alltid, varigheten av beskyttelsen kan variere vesentlig fra person til person, de fleste hvis de tar vaksinen sent på høsten, f.eks i november vil være «dekket» til våren kommer.

Det lurt å få influensavaksine hvert år, forutsatt at du er gammel nok til å lese dette og du ikke har en medisinsk årsak (for eksempel livstruende allergi) for å ikke å få vaksinen.

Hadde det vært «samme» influensa hvert år ville det ikke vært noe problem, men det er ulike stammer av influensa som krever ulik beskyttelse. – Det er årsaken til at vaksinen ofte kommer litt sent, forskere må finne ut av hva som er «hot» i år.

Les: Slik påvirkes du av alkohol

Så tilbake til JAMA undersøkelsen. 

Et forskerteam barn som hadde besøkt poliklinikker ved Baylor Scott & White Health (Temple, Texas), Marshfield Clinic Research Institute (Marshfield, Wisconsin), Vanderbilt University Medical Center (Nashville, Tennessee) og Wake Forest School of Medicine (Winston-Salem, North Carolina) i 2013-2014, 2014-2015 og 2015-2016 i influensasesonger. For å kvalifisere for studien, måtte et barn få feber og akutt luftveissykdom og i alderen 2 til 17 år.  – Forskningsgruppen endte med å registrere 3369 barn. Hvert barn fikk en influensatest. Forskerne sjekket om hvert barn hadde fått influensavaksinen året før. Dette tillot forskerne å dele barna inn i 4 grupper, basert på om de hadde mottatt influensavaccinen påmeldingsåret og året før:

  • Mottatt vaksinen både påmeldingsåret og året før.
    Mottok vaksinen bare påmeldingsåret
    Mottok vaksinen bare året før.
    Mottok ikke vaksinen

Omtrent 23% (eller 772) av barna endte opp med å teste positivt for influensa. Rundt halvparten (eller 1674) hadde mottatt influensavaksinen. Ungene kunne ha mottatt en av to forskjellige typer influensavaksinen hvert år: den med det levende, men svekkede viruset som sprøytes opp i nesen og den med det døde viruset som injiseres i armen.

Forskerne estimerte effektiviteten av influensavaksinen ved å sammenligne prosentandelen personer som endte med å teste positivt for influensa blant de som fikk vaksinen mot de som ikke fikk vaksinen i innskrivningsåret. Selvfølgelig er dette en noe indirekte måte å estimere effektiviteten av influensavaksinen. I tillegg representerer barn som besøker en klinikk for feber og luftveissykdom ikke nødvendigvis den generelle befolkningen.

Likevel viste studien ingen bevis for at vaksinen fra i fjor reduserte effekten av vaksinen det påfølgende året. Med andre ord, basert på studien, gjør ikke vaksinen fra i fjor årets vaksine mindre effektiv. Faktisk antydet studienesultatene at det å få vaksinen året før kan bidra til å ytterligere øke vaksinens beskyttelse mot visse typer influensa, B-typene.

Så, konklusjon, ta vaksine hvert år så er du sikker.