Ny forskning: Kjøpekaker og desserter kan være ‘ekstremt skadelig’

0
21
Det beste er å lage selv.
Advertisement

Det er viktig å holde seg oppdatert på hva som puttes i det vi spiser, en god sjokoladekake er nok en av de tingene som de fleste kan være enige om smaker og lukter nydelig. – Men forskere har funnet for høye nivåer av skadelige stoffer brukt over hele Europa, inkludert i Norge.

Men faktisk kan stoffene som skaper aromaen i sjokolade være ekstremt skadelige hvis de kommer i for store mengder. Og det gjør de i noen av de fabrikklagde kakene med sjokolade som står i hyllene i supermarkedene.

Det viser en studie utført av belgiske forskere som har testet en rekke kaker og desserter med sjokolade for en gruppe stoffer som har vært mistenkt for å være skadelige for blant annet vårt DNA.

Les: Studie finner at mange personer med hjerte- og karsykdommer bruker for mye salt

Spesifikt så de etter 10 molekyler i gruppen karbonyler, som er molekyler som består av ett eller flere karbonmonoksidmolekyler bundet til et metallatom.

Disse dannes under brenningen av kakaobønnene, som derfor frigjør aroma. Under høy varme reagerer karbonylene med andre stoffer, skriver forskerne i en pressemelding. Og disse er derfor genotoksiske, noe som betyr at de kan skade DNAet vårt.

Forskerne laget først sin egen sjokolade for å se hvor høy konsentrasjon av molekylene som ville komme frem.

De undersøkte deretter konsentrasjonen i 22 kommersielle desserter og bakverk som kan finnes i et supermarked, inkludert pannekaker, vafler, kaker og småkaker – både med og uten sjokolade.

De fant ut at sjokoladen de hadde produsert selv inneholdt så lave konsentrasjoner at det ikke var helsefarlig, og i 90 prosent av dessertene fra supermarkedene fant de til og med lavere konsentrasjon.

I de resterende sakene var saken imidlertid en helt annen.

Noen av stoffene som forskerne testet for er godkjent av europeiske myndigheter, skriver forskerne i pressemeldingen. Men forskerne fant også problematisk innhold i produktene.

De fant konsentrasjoner på opptil 4,3 milligram per kg av det skadelige stoffet furan-2(5H)-on. Et stoff som anbefales i mye lavere mengder, nemlig 0,15 mikrogram per person per dag, skriver forskerne.

De utdyper at flere studier må til før man fullt ut kan si hvilken risiko den høye konsentrasjonen har for helsen.

Til tross for at denne typen molekyler dannes under brenningen av kakaobønnene, kan forskerne imidlertid ikke konkludere med at det er med sikkerhet at furan-2(5H)-on stammer fra sjokoladen.

Les på Engelske klubber: Michael Saul Dell verdens tiende rikeste mann vil kjøpe Premier League klubb

Studien er publisert i Journal of Agricultural and Food Chemistry.