sss
Home Kropp Slankemyter fortsatt mange tror på

Slankemyter fortsatt mange tror på

0
260

Tilgangen på informasjon er så overveldende at man kan forledes til å tro på noe som ikke stemmer.  – TRD.by har snakket med Ernæringsfaglig rådgiver og samfunnsviter Beate Rosvoll Eidissen vi i Helsesjefen har brukt noen av de og tatt utdrag fra Mens Health sitt nummer om slankemyter fra oktober i fjor sammen med noen av våre egne erfaringer.

Før vi setter igang med selve slankemytene husk – Lykke er den beste medisin (også hvis du vil ned i vekt)

Les: Vanlig havsalt kan hjelpe mot forkjølelse

1. EN KALORI ER EN KALORI, UANSETT

Det er mange som teller kalorier helt uten å tenke hva slags, det er stor forskjell på en «tom» kalori og en kalori som bringer med seg næringsstoffer som faktisk kroppen din trenger. – Skal du ned i vekt må du finne mat som kroppen reagerer positivt på.

  • Noen faresignaler du må tenke på, hvis du blir veldig sliten av å spise og føler deg spesielt trøtt når du har spist sukker bør du ta det alvorlig og undersøke om du har tidlig diabetes.

Et godt råd er å dreie fokus bort fra kalorier og over på hva slags næringsstoffer kroppen din trenger.

Det er helt greit å ha en noenlunde oversikt over inntak av kalorier, slik at du kan balansere dette opp imot din fysiske aktivitet. De som har millimeter mål på inntak av mat, uten at det er medisinske grunner til det, har vesentlig større sjanse for å sprekke, de er i tillegg mer plaget av psykiske problemer enn gjennomsnittet.

De har dårligere immunforsvar og er mer utsatt for sykdommer, ulike plager og for tidlig død. Hvis kalori tellingen blir for ille mistes fokuset på å spise sunt og balansert. Kaloritellere unngår ofte mat der de selv ikke har kontroll på innholdet, i mange tilfeller velger de bort sosiale tilstelninger hvor det serveres mat.

Tell kalorier av og til og vær unøyaktig, det viktigste er å spise sunn mat og være aktiv. Helsetidsskriftet Open Hard advarte i fjor sine leser mot å telle kalorier.

2. VEKTTAP HANDLER OM Å VÆRE MOTIVERT NOK, IKKE OM GENER

Dette er viktig, spesielt for mange som ser ned på de som er overvektige. Overvekt kan selvsagt handle om gener. Som Beate Rosvoll Eidissen sier «Vektnedgang er en kompleks sak som er tilknyttet mer enn motivasjon – for eksempel psykisk helse. Hvis det er snakk om fedme/overvekt kan det selvsagt handle om gener»

Samtidig er det viktig å ikke la «gener» være en sovepute for ikke å leve sunt, variert kosthold og bevegelse er viktigere enn jakten på den perfekte kroppen. – Husk vi er alle forskjellige og vi har forskjellige årsaker til at vi går opp og ned i vekt.

3. KARBOHYDRATER GJØR DEG FEIT

Det er ikke bare Fedon Lindberg som med sin fett og ikke karbohydrater sørget for en nasjonal redsel for poteter som ikkeholder mye karbohydrater. Det som er sant at man legger på seg nesten uansett hva man spiser for mye av, utenom grønne salatbladet og vann med en dash med sitron. – Skal du ned i vekt må du spise mindre enn det du gjør når du går opp i vekt.

En potet kan skremme folk på havet, de siste tiårene har lavkarbo dietter satt fokus på hvor farlig det er, slankeguru etter slankeguru står og heller ned fett mens de kutter ut alt som har karbohydrater i seg, dette være seg ris, pasta, brød eller poteter.

Et sunt kosthold må inneholde karbohydrater, det er rett og slett den viktigste kilden til energi. Du kan sette likhetstegn mellom lite energi og lite karbohydrater. Det du bør redusere har karbohydrater som har veldig lite fiber, hvor all næringen er tatt bort, korn er sunt, ris også så lenge det ikke er ødelagt ved å poleres og den naturlige næringen tatt bort, jo grovere karbohydrater du spiser jo bedre.

En ting som er viktig når du spiser mindre er at du må følge bedre med at du spiser variert.

4. «LIGHT»-PRODUKTER OG SUKKERFRIE VARER ER SUNNERE FOR DEG

La oss si det med en eneste gang, light er ikke sunt, det er direkte usunt. De aller fleste «feite» du ser drikker lett brus.

All reklame for lettbrus stemmer, det er lite eller ingen kalorier i lettbrus og isolert sett ikke fetende. Hvorfor er det da slik at de som drikker lettbrus over en periode på ni år la på seg 4 ganger mer rundt magen enn de som ikke drakk?

Les på F7: Lettbrus gjør deg sulten og feit

Det er riktig at de fleste av oss bør kutte ned på sukkerinntaket i hverdagen, men på den andre siden får man i seg andre lite heldige stoffer dersom man velger de sukkerfrie alternativene.

«Jeg ville ikke kalt disse varene sunnere, men er du overvektig er det bedre at du drikker sukkerfri brus enn vanlig. Det beste ville så klart vært null brus, men det er ikke alltid like lett»  sier Rosvoll.

5. FROKOST SETTER I GANG FORBRENNINGEN OG ER NØDVENDIG HVIS DU VIL NED I VEKT
Hvor mange ganger har vi ikke hørt denne? De av oss som ikke orker frokost om morgenen får stadig høre hvor dumt det er. Med tanke på energinivå utover dagen er det kanskje ikke det mest gunstige, men dersom du vil gå ned i vekt har det faktisk ikke noe å si.

«Vi forbrenner hele tiden og trenger ikke sette i gang forbrenningen med frokost. Stort sett det eneste som øker forbrenningen vår er å øke kroppens muskelmasse, da muskler krever mer energi enn fett»

 

6. DET ER DUMT Å SPISE MYE FØR MAN LEGGER SEG

Det er helt klart ikke så lurt å spise for mye før man legger seg, men ikke på grunn av slanking, men på grunn av søvn. Det er vanskelig å sove med full mage.

Ifølge Rosvoll er det kun én grunn til å la vær å innta store måltider rett før vi legger oss.

– Fordøyelsen går saktere om natten, dermed kan et stort måltid like før gi ubehag og gi oss problemer med å sove.

Dette betyr altså ikke at vi legger på oss av å spise kveldsmat, for forbrenningen stopper ikke opp når vi sover.

7. Å HOPPE OVER MÅLTIDER OG SULTE SEG ER LURT

Det å sulte seg gir en følelse av at man slanker seg, det viser seg bare at hvis man gjør det skjer to ting. En, man får veldig lyst på «junk food» og to, ved med å begrense inntaket slutter leveren å gi beskjed om redusere produksjonen av glukose. Det betyr ekstra sukker i blodet som ender opp med å bli lagret som fett. Når du hopper over måltider faller blodsukkeret og du blir trøtt og irritabel.

8. BYTT TIL MAGRE ALTERNATIVER (undertittel, fett er usunt)

Dette virker fornuftig, men de produktene som inneholder unaturlig lite fett, trenger å kompensere smaken, det gjør de med å tilsette sukker eller unaturlige søtningsstoffer. Dermed får du et produkt med enten høyt kaloriinnhold eller med søtningsstoff som ikke er bra hverken for vekt eller helse. Trikset er å spis som normalt, bare litt mindre. Et lite varsko, hjernen består av mye fett, reduseres inntaket for mye blir du rett og slett dummere.

Fett er ikke like krise som mange tror, det er nemlig viktig for flere prosesser i kroppen vår. Blant annet bidrar det til å ta opp de fettløselige vitaminene. (Psst: Så mye sunt fett kan du spise hver dag!)
– Riktig fett er sunt og helt nødvendig for cellene våre. Det er flerumettet og enumettet fett som anses som sunt, og disse finner vi i fisk, nøtter, avokado og frø. Mettet fett, som finnes i animalske matvarer, er usunt – men ikke i små mengder, sier Beate.

9. DERSOM DU TRENER MAGE VIL DU FORBRENNE VEKK MAGEFETTET

Man kan i liten grad punktforbrenne. Det betyr at om du vil ha flatere mage må du forbrenne mer kalorier enn du inntar. Det er så klart positivt å trene mage uansett, for å øke muskelmassen der! – Skal du drive med styretrening er det kjappest å trene de store muskelgruppene som f.eks lår.

Det er altså slik at om du vil ha smalere midje eller lår, så er det ikke styrketrening som hjelper, men kondistrening! Finn fram løpeskoene, meld deg på en gruppetime eller delta i ballsport.

10. FORBRENNINGEN VARIERER MYE FRA PERSON TIL PERSON

Forbrenning er noe som er knyttet til mange faktorer, her er de viktigste: Muskelmasse, kort sagt, mer muskler er lik høyere forbrenning, mens fettmasse forbrenner mindre. Aktivitetsnivå, dager du er i humør og hopper bortover gaten forbrenner du veldig mye mer enn dager du er trøtt og lei. – En god grunn til at søvn er viktig.