Vanlig havsalt kan hjelpe mot forkjølelse

0
265
Advertisement

Sommeren nærmer seg med stormskritt og det som er vanlig når det begynner å blir varmere i været er at vi blir forkjølet. Om det er for lite klær, stor forskjell i temperatur eller at vi glemmer å ta tran som er årsaken til at akkurat du blir forkjølet skal ikke jeg sitte her og mene noe om. 

-Vi kan glede deg med å presentere ny forsking som viser at en havsalt oppløst i vann kan redusere symptomene på forkjølelse.

Les: Michael j Fox sørger for gigant donasjon til Parkinsons forskning

Dette er noe du kan røre ut på ditt eget kjøkken nesten uten å bruke penger i det hele tatt.  Middelet forkorter forkjølelsens lengde med nesten to dager og redusere behovet for andre medisiner med en tredjedel, men forskere varsler om at flere studier trengs.

De fleste voksne blir forkjølet minst en gang i året, mens barnefamilier er enda mer utsatt.

De fleste voksne i Storbritannia lider minst en kald hvert år. Familier med skolebarn avtaler opptil 12 årlig. Det er ingen behandling for forkjølelse. Symptomene er vanligvis mindre og kortvarige, men forkjølingen har en betydelig innvirkning på økonomien, noe som får mange til å ta seg av jobben.

Les på Popidol: Den forsvunne diamanten fortsetter å selge

Den lille pilotstudien – kjent som Edinburgh og Lothians Viral Intervention Study, eller ELVIS – rekrutterte friske voksne innen to dager etter at de hadde fått en øvre luftveisinfeksjon – kjent som forkjølelse.

Studieresultatene ble publisert i Scientific Reports. Deltakerne i forsøket holdt en dagbok for deres symptomer i opptil to uker. Leger samler også swabs for å måle mengden kaldt virus de hadde på seg.

Deltakerne var delt inn i to grupper.

Les på F7: Slik får du mer reise for pengene

De som gjorde nasal vanning og gurgling med den salte løsningen hadde en kortere forkjølelse, var mindre sannsynlig å smitte resten av sin familie, hadde raskere viral clearance og var mindre sannsynlig å bruke medisiner.

Forskere ledet av universitetets Usher Institute of Population Helsefag og informatikk gjennomførte forsøket for å teste sikkerheten og gjennomførbarheten av studien. Forskere sier havsalt kan virke ved å øke cellers antivirale forsvar som sparker inn når de er rammet av forkjølelse.

Teamet  har nå startet en større studie – kjent som ELVIS Kids – som involverer å studere bruken av saltvanns nesedråper i nesten 500 barn med forkjølelse.

«Vi håper å bygge videre på disse lovende funnene med en etterfølgende større studie og med studier i høyrisikopopulasjoner som de med astma,» sier professor Aziz Sheikh fra University of Edinburgh

Dr. Sandeep Ramalingam fra NHS Lothian la til: «Vi er veldig oppmuntret av disse resultatene fra vår pilotstudie at plagene forårsaket av forkjøling kan reduseres effektivt med en så enkel og billig metode.»

Her kan du lese om Sport.