Norge er inne på topp 10 listen over verdens sunneste land

0
877
Norge er inne på topp 10
Advertisement

Bloomberg har oppdatert sin helse index hvor de ser på det enkelte lands sin generelle helsetilstand, helsetilbudet og bruken av tobakk, alkohol, sukker, narkotika og medisiner.  – Norge kommer godt ut på oversikten og er inne på topp 10, likevel er vi bak vårt naboland Sverige og

Spania kåret til det sunneste landet i verden på ny indeks. Det er kombinasjonen av Middelhavsdietten, høy kvalitet på det offentlige helsetilbudet og kampen mot tobakk, som er årsaken til at Spania topper listen på Bloomberg-indeksen.

  1. Helserisiko (bruk av tobakk, høyt blodtrykk, fedme)
    Tilgjengelighet av rent vann
    Forventet levealder
    Ernæring
    Årsaker til død

Les: Både kroppen og hodet lar seg lure av sukker

De er ikke tvil i Spania hva som bringer dem til toppen av listen, men jeg skal være den første til å innrømme at helse er ikke det første jeg tenker på når jeg tenker på Spania. – Men litt sol, paraplydrinker og avslapning er sikker bra. – Behagelig klima og et sunt kosthold som eksemplifiseres gjennom retten gazpacho. Denne retten summerer på mange måter opp alle kostholdseksperter mener når de omtaler Middelhavsdietten.

En annen forklaring, som vi ikke er helt overbevist at stemmer, men shit au. Den glødende interessen for sport og da spesielt fotball. En gang i uken, noen ganger to, slipper de alle bekymringer og kan helt og holdent overgi seg til en alternativ virkelighet som handler om, laget, samhold og konkurranse. – Det er ikke uten grunn av La Liga fanger så enorm interesse.

Forskjellige faktorer som påvirker livskvaliteten til borgerne i 169 land er undersøkt, og Spania kommer på førsteplass, med 92,8 poeng av 100 mulige. Det er seks plasser opp fra 2017 og Spania passerer Italia, som tidligere har innehatt førsteplassen og nå er på sølvplass.

På topp ti listen finner vi videre Island, Japan, Sveits, Sverige, Australia, Singapore, Norge og Israel.

Spania kåret også med primærhelsetjenesten

Bloomberg fremhever primærhelsetjenesten i Spania. «Den leveres i utgangspunktet av det offentlige, spesialiserte familieleger og sykepleiere, som tilbyr forebyggende tjenester til barn, kvinner og eldre og tar godt vare på akutte og kronisk syke».

I studien legges det også vekt på livsstilen med spesiell oppmerksomhet på dietten i Middelhavslandene Spania og Italia, som viktige faktorer for den gode helsen.

Les på Popidol: Ny tjeneste redigerer ut din ex av bildene dine

Middelhavsdietten er ingen myte, slås det fast.

På en overbevisende måte er det vist en reduksjon på 30 prosent av de sykdommene som dreper flest, nemlig hjerte- og karsykdommer, sier Miguel Ángel Martínez, lege og professor ved universitetet i Navarra. Han advarer om at matvanene er i ferd med å endre seg, særlig blant ungdom.

Også tiltakene for å redusere tobakksforbruket og arbeidet med å redusere skader og dødsfall i trafikken nevnes som medvirkende årsaker til at forventet levealder i Spania nå er på 83 år, kun slått av Japan og Sveits.