I dag lanserte India verdens største helseforsikringsordning som statsminister Narendra Modi sa ville dekke ca 500 millioner fattige mennesker.
Programmet, kalt «Modicare», lover helsedekning verdt 500.000 rupees ca 55 000 kroner til hver fattig familie for å behandle alvorlige plager.
Les på Sporten: Zlatan: «Det er et trofee jeg mangler»!
Ordningen forventes å koste de sentrale og 29 statlige myndighetene totalt 1,6 milliarder dollar i året. Finansieringen økes gradvis etter behov.
Modi delte ut medisinske kort ut ved lanseringen i Ranchi, hovedstaden i den østlige delstaten Jharkhand, og kalte den en historisk dag for India.
Han kalte ordningen «et stort skritt mot å gi god kvalitet og tilgjengelig helsetjenester til de fattige i India. Over 100 millioner familier vil dra nytte av.»
Indias overbelastede offentlige helsevesen er plaget av mangel på sykehus og leger, og folk flest bruker private klinikker og sykehus hvis de har råd til det.
Men en privat konsultasjon kan koste 1000 rupees (ca 115 kroner), er en stor sum for millioner som lever på under 20 kroner pr dag.
Les på Popidol: Fullstendig gal: Operert 250 for ganger for å se ut som Jessica Rabbit
Mer enn 60 prosent av gjennomsnittlig familiens utgifter går på medisiner og helsetjenester, regner regjeringen.
Eksperter har rost det siste programmet, men sier at det burde ha inkludert primær daglig helsetjenester i stedet for bare videregående og tertiær omsorg for mer seriøs og langvarig behandling.
«Modicare strekker seg ikke til primærhelsetjenesten, som vi mener er den svakeste forbindelsen i forsyningen av folkehelsen i India,» sa Rajiv Lall og Vivek Dehejia fra IDFC-instituttets tenktank i en kolonne for Mint-avisen.
«Det avgjørende punktet er at dårlig levert primærbehandling øker belastningen på helse og finans på sekundær og tertiær nivå nedover linjen,» sa de.
Modi på sin side sier dette er første skritt og at ordningen vil øke etterhvert som det blir færre fattige.