De 10 største stressfaktorene i livet (og hvordan håndtere dem)

0
397
Advertisement

Store livsstressfaktorer – de vi alle frykter og mange av oss utvilsomt vil oppleve på et tidspunkt i livet – kan snu verden opp ned, og for alltid endre hvem vi er og hvordan vi ser verden. De har også potensial til å gjøre oss sterkere hvis vi lærer å tilnærme oss ting litt annerledes.


Som vi vet er stress en normal del av den menneskelige tilstanden – en del som de fleste av oss foretrekker å eliminere. Noen mennesker er mer utsatt for stress enn andre, og stress påvirker mennesker annerledes på grunn av temperament, medfødte personlighetstrekk og måten vi har blitt lært (direkte og indirekte) hvordan vi skal reagere på vanskelige situasjoner. Noen mennesker er naturlig mer motstandsdyktige, mens andre er mer følsomme og mer lydhøre overfor stress.

Les på F7: Nå har du mulighet til å bevise du er en «gangster»

Den gode nyheten er at forskning indikerer at vi kan ta skritt for å forbedre immuniteten vår.

Topp 10 stressfaktorer i livet
Men før vi diskuterer hvordan vi kan forbedre vår motstandskraft og håndtere stressfaktorene folk møter, bør vi først vite hva de er. Nedenfor er de ti største stressfaktorene i livet.

 1. Død av en kjær

Totalt sett er dette sannsynligvis den vanskeligste begivenheten å komme gjennom. Når en kjær dør, kan vi føle mye følelser og finne det vanskelig å finne vår plass i en verden uten den personen.

Sorg er en kompleks prosess som ikke alle opplever på samme måte. Å håndtere en kjærs død krever tålmodighet, forståelse og selvmedfølelse.

 1. Skilsmisse eller separasjon

Skilsmisse eller separasjon kan være psykologisk traumatisk av mange årsaker, og mange mennesker opplever sjokk, følelse av hjelpeløshet, svik, forvirring og hjertesorg. I likhet med døden til en kjær, kan det være skremmende å gjenopprette identiteten din i verden.

Les på Capitol: – Ikke kjør med sandaler

 1. Flytte, kjøpe eller selge hus

Fra de økonomiske kostnadene ved å flytte, ta et lån (noen ganger for første gang), å være i et ukjent miljø, til prosessen med å kjøpe eller selge et hjem eller flytte hus, alt forårsaker stress for selv de roligste mennesker. Så mye at 40 % av amerikanerne sier at det å kjøpe et hjem er den mest stressende hendelsen i det moderne liv.

 1. Alvorlig sykdom eller skade

Denne livsendrende hendelsen kan påvirke oss på mange vanskelige måter. Vår evne til å tjene til livets opphold og måten vi er vant til å være en del av og bidra til samfunnet kan plutselig utfordres, for ikke å snakke om usikkerhet rundt fremtiden og ubehaget ved å stole på andre/nedsatt selvstendighet.

 1. Å miste jobben

Å miste en jobb kan føles som å miste en stor del av identiteten vår, spesielt i dette landet hvor det første spørsmålet alle stiller når du møter dem er «Hva gjør du?», «Hvor jobber du?», «Hva gjør du? ?».

Å miste en jobb påvirker vår evne til å forsørge oss selv eller familien vår. Det skaper usikkerhet om fremtiden og kan øke usikkerheten vår.

 1. Ekteskap

En god form for stress, ja, men ekteskap har lenge vært kjent for å være en tilpasning for mange av oss. Å lære å leve med noen andre og bli vant til det å være en del av et «ektepar», inkludert økte forventninger og ansvar, kan være en utfordring.

 1. Økte økonomiske forpliktelser og pengebeslutninger

Å ta på seg større økonomiske byrder eller ta store beslutninger om penger kan ta inn i kjernen av noen av våre største usikkerhet og frykt, som knapphet og selvtillit.

I tillegg kan det å føle seg fanget på jobben og hele tiden føle at du må være på en mobilitetsvei oppover for å holde tritt med dine økonomiske forpliktelser, gjøre det vanskelig for noen å få en god natts søvn.

 1. Pensjon

Å tenke på pensjonering er en annen «morsom» stressfaktor i den forstand at mange av oss planlegger hele livet for når vi endelig kan pensjonere oss. For de som gjør det, betyr det også en stor livsendring og en ny identitet. Å ha fast inntekt og innse at du er i andre halvdel av livet ditt kan være skremmende.

 1. Omsorg for et eldre eller sykt familiemedlem

Det er fysisk og følelsesmessig utmattende. Med sterkt økt ansvar, noen ganger døgnet rundt, er mange omsorgspersoner ikke i stand til å ta vare på seg selv tilstrekkelig, noe som får dem til å glemme seg selv, og ikke fokusere på sine egne fysiske og følelsesmessige problemer, som de også har.

 1. Traumatisk hendelse (naturkatastrofe, kriminalitet, vold, pandemi)

Det er mange utfordringer som faller inn under denne kategorien, men det overordnede problemet ser ut til å være forankret i følelsen av maktesløshet.

Hvordan takle stress?
Fordi stress påvirker alle forskjellig, er de beste løsningene og strategiene også litt individualiserte, noe som betyr at det ikke finnes en oppskrift som passer for alle. Et strategisk skreddersydd program basert på hver enkelt person er virkelig den mest effektive måten å administrere.

Det er viktig å huske at hvor godt vi takler hverdagsstress indikerer hvor godt vi takler livsendrende hendelser.

Å praktisere konsekvente sunne vaner er grunnleggende for å håndtere stress. Å vente med å implementere en strategi til en traumatisk hendelse inntreffer hindrer effektiviteten til den strategien.

Jeg skal gi et eksempel ved å bruke analogien om å være i Wimbledon-finalen og måtte lage en flott pasning for å vinne kampen. Hvor sannsynlig er det at du lykkes hvis du ikke har øvd på serven? Det er lite sannsynlig at du kommer til finalen, ikke sant?

Det samme gjelder for å håndtere stress. Hvis du venter til de mest stressende, traumatiske og livsendrende hendelsene skjer, og deretter prøver å innføre nye vaner, kan det være vanskeligere å få det resultatet du ønsker.

Her er 12 tips om hvordan du effektivt kan håndtere stressfaktorer i livet.

 1. Vær oppmerksom på følelsene dine

Vær oppmerksom og tillat deg selv å bearbeide følelsene dine om den stressende hendelsen. Det er her du bør begynne.

Alle hendelser kan vekke store følelser. Å bli klar over disse følelsene og velge et utløp for dem vil endelig tillate deg å gå videre. Kanskje du er en som liker å føre dagbok, chatte med en venn eller male følelsene dine med maling og pensler?

Hvis du ikke er sikker på hva som kan hjelpe deg, velg noe å prøve i en kort stund (til og med fem til ti minutter) og start der.

 1. Snakk med deg selv

Intern samtale er et sentralt element i hvordan vi internt tolker stress i livene våre. Arbeid gjennom følelsene/følelsene dine, men husk å ikke øke stresset ditt ved å si negative og dømmende ting til deg selv om situasjonen eller hvordan du takler den.

Prøv å holde tilbake de negative kommentarene og vis deg selv litt empati og vennlighet ved å berolige deg selv mens du går gjennom denne stressende tiden i livet ditt – omtrent som du ville oppmuntret en venn eller en du er glad i.

 1. Spis godt

God ernæring støtter ikke bare et sunt immunsystem, men forbedrer også energien og kan bidra til å regulere kortisolnivået. Å være under stress får oss til å ha lyst på mat som forverrer stresset vårt (som sukker og bearbeidet mat). I stedet bør du prøve mat som reduserer stress og angst, som proteinrik mat og vitamin B-rik mat.

 1. Hold deg hydrert

Noe av det verste du kan gjøre når du er stresset er å tillate deg selv å bli dehydrert. Selv mild dehydrering kan forårsake følelser av angst, depresjon, redusert energi og vanskeligheter med å tenke klart.

 1. Prøv å få nok søvn

Dette er veldig vanskelig fordi i motsetning til å holde seg hydrert (som vi kan tvinge oss selv til), er det ikke så lett å sove når du har mange bekymringer og problemer på tallerkenen. Bedre søvn er assosiert med lettere følelsesmessig håndtering og enda raskere restitusjon fra en stressende hendelse.

For å øke sjansene dine for suksess, ta bevisst hånd om søvnhygienen din.

 1. Få litt trening

Det er tonnevis av studier som viser at trening er bra for å håndtere stress. Aktivitet har vist seg å øke endorfinnivået, forbedre søvnen, forbedre humøret, rense sinnet og bidra til å eliminere de negative effektene av stress.

 1. Vær selektiv når det gjelder omgivelsene dine

Vær selektiv når det gjelder omgivelsene dine, inkludert det fysiske miljøet ditt, menneskene du henger med, TV-programmene du ser på eller nyhetene du leser. Dette er et av prinsippene for nevroplastisitet.

Hjernen vår er som en svamp, den absorberer det vi utsetter den for og skaper vår indre verden av den. Hvis du utsetter hjernen din for rolige, stille, kjærlige, hyggelige mennesker og miljøer, vil den konsumere den. Hvis du utsetter det for det motsatte, absorberer det det også.

 1. Identifiser begrensninger og begrensninger

Det er viktig å vite hva du tåler i stressende tider. Å spare energi, sette grenser og grenser og holde seg til dem er avgjørende.

Du må snakke for deg selv, og du bør snakke om det du trenger. Folk vil forstå. Hvis du ikke gjør det, må du sette grenser.

 1. Pust. Meditere. Slappe av.

Inkorporer litt oppmerksomhet i dagen for å fokusere og slappe av. Forskning viser at mindfulness endrer strukturen og aktiviteten i hjernen på områder knyttet til oppmerksomhet og følelsesregulering. Endre strukturen i hjernen til det bedre.

 1. Ha et godt støttesystem

Koble til andre. Å tilbringe tid med venner, familie, kirke, tennislag, hageklubb eller støttegruppe har gjentatte ganger vist seg å være et effektivt stressmestringsverktøy da det fremmer en følelse av tillit, trygghet og komfort, som senker kroppens stressrespons.

 1. Hold en rutine

Å vite hva du kan forvente hver dag bidrar til å redusere angst og stress. I tillegg kan rutiner være morsomme og fremme god generell mental og fysisk helse.

Og til slutt, den mest overraskende måten å håndtere stress på, som ifølge vitenskapen også kan være den viktigste:

 1. Finn en måte å håndtere stress på

Noe av den nyeste forskningen anbefaler at vi jobber med stresstankegangen vår.

Det høres litt sprøtt ut, ikke sant? Ved første øyekast, sannsynligvis ja. Men å håndtere stress er viktig fordi hvordan vi oppfatter stress bestemmer hvordan vi reagerer på det.

Det anbefales å prøve å danne seg ulike oppfatninger om stress, som for eksempel: 1) se deg selv som i stand til å takle stress, til og med vite at du vil lære og vokse av utfordringene du møter, og 2) se stress som en normal del av liv.

Avhengig av hva du forteller deg selv om en stressende situasjon, kan du lage en såkalt stressvaksine. Det viser seg at hjernen vår foretar tunge omledninger i flere timer etter en betydelig stressende hendelse. Denne omkoblingen skaper en følelse i hjernen vår som hjelper oss med å takle ting neste gang noe stressende skjer.

Det er også verdt å merke seg at forskning viser at når vi oppfatter stress som destruktivt, er det mer sannsynlig at vi tyr til skadelige mestringsmetoder som alkohol og narkotika.