Luftforurensing øker sjansen for Alzheimers og demens

0
151
Advertisement

En omfattende og langsiktig studie i USA har funnet en klar sammenheng mellom luftforurensning og økt risiko for flere nevrodegenerative sykdommer som påvirker hukommelse og kognisjon, inkludert Parkinsons sykdom, Alzheimers sykdom og andre former for demens.

Denne sammenhengen mellom smog og nevrologiske lidelser har blitt antydet før, men en ny studie publisert i The Lancet Planetary Health er kjent for omfanget og funnet at selv nivåer av luftforurensning som anses som trygge, fremdeles er forbundet med en økt risiko for nevrologiske lidelser.

Advertisement

Les: En av to foreldre bekymret for digital mobbing

Forskere ved Harvard TH Chan School of Public Health, Rollins School of Public Health ved Emory University og Mailman School of Public Health ved Columbia University spores over 63 millioner eldre voksne i USA mellom 2000 og 2017, og analyserte sykehusinnleggelsesraten over flere nevrologiske lidelser. De holdt også et øye med hvilken luftforurensning hver person ble utsatt for når de så på PM2.5- konsentrasjoner etter postnummer.

Partikler (PM) er en måte å måle nivået av luftforurensning på. PM2.5 er luftstøv som er mindre enn 2,5 mikrometer i diameter, og er derfor spesielt fine forurensende stoffer som sot og aske som kastes ut fra bilmotorer, fossile drivstoffanlegg og forbrenning av drivstoff. Det er kjent at innånding av disse partiklene er forbundet med en rekke helseeffekter, nemlig hjerte- og karsykdommer fordi de er små nok til å komme inn i sirkulasjonssystemet. De er også kjent for å ha noe forhold til hjerneatrofi og fysiske endringer i hjernen, slik som de som er sett i Alzheimers sykdom.

Justert for faktorer som alder, etnisitet og sosioøkonomisk status, fant studien at for hver 5 mikrogram per kubikkmeter luftøkning i PM2,5 årlig var risikoen for første Parkinsons innleggelse på sykehus 13% høyere . Selv når luftforurensning var under det sikre PM2.5-eksponeringsnivået som ble fastsatt av standardene for US Environmental Protection Agency (EPA), forble denne risikoen forhøyet.

«Vår amerikanske studie viser at gjeldende standarder ikke beskytter den aldrende amerikanske befolkningen i tilstrekkelig grad, og fremhever behovet for strengere standarder og politikker som vil bidra til å redusere PM2.5-nivåene ytterligere og forbedre luftkvaliteten generelt,» sa Antonella Zanobetti i en uttalelse. , studerer seniorforfatter og hovedforsker ved Harvard Chan School’s Department of Environmental Health.

De fant også at kvinner, hvite mennesker og mennesker som bor i by hadde økt risiko.

Visse faktorer som forskere ikke har målt, kan ha økt individets risiko for å utvikle nevrologiske lidelser. For eksempel spores ikke studien om deltakerne røyket, noe som er en viktig risikofaktor for slike sykdommer. Når det er sagt, kalte uavhengige forskere som ikke var involvert i studien resultatene «robuste» og «nyttige», og bemerket at studiens konklusjoner forble gyldige og gyldige til tross for noen begrensninger i studien.

«Disse studiene gir det hittil kraftigste beviset for at langvarig eksponering for luftforurensning kan spille en rolle i forverring av uhelbredelige forhold som Parkinsons,» sa Dr. Beckie Port, forskningssjef ved Parkinson i Storbritannia, som ikke var involvert i studien.

Les på F7: NASA bekrefter: Har funnet vann på månen