Coronavirus-løgner spres på nett med lynets hastighet

0
194
Advertisement

Falske historier om Coronaviruset som har smittet mer enn 10.000 mennesker, treffer sosiale medier som en flom.  -Folk over hele verden har begynt å frykte coronaviruset, som til nå har tatt livet mer enn 200 mennesker over hele verden, stort sett alle gamle og med en annen sykdom i tillegg. Misforståelser og gale teorier på sosiale medier har bare ført til enda mer frykt, disse løgnhistoriene kommer dessverre ikke tilfeldig. 

I følge Twitter har det kommet mer enn 11 millioner meldinger om koronaviruset – mange av dem med uriktige fakta eller med ting man kan kjøpe for å sikre seg eller bli «helbredet».

Advertisement

Les: Stjernekokk Jamie Oliver har gått ned 12 kilo ved å endre noen små ting

Ryktene har gjort et hardt arbeid for leger og sykepleiere i Asia. Det sier Kevin Hsueh, som jobber ved Cardinal Tien Hospital i Taiwans hovedstad, Taipei.

– Folk har begynt å ringe sykehusene eller offentlige myndigheter. De oversvømmer dem med spørsmål og tar tid bort fra verdifulle menneskelige ressurser, forteller han til AFP.

Viruset oppsto i desember i den sentrale kinesiske byen Wuhan. Så langt har den smittet mer enn 10.000 mennesker. – Men mengden feilinformasjon har spredd seg enda raskere.

På Sri Lanka dukket det opp en historie om at ifølge Kina ville 11 millioner mennesker dø av viruset.

Les på Popidol: Plutselig spilles Plague Inc igjen, men hvor nøyaktig er det egentlig?

Og i en historie fra Australia ble det fremhevet at en rekke svært vanlige matvarer og steder i storbyen Sydney er smittsomme.

De mange falske historiene har fått to store sosiale medier til å ta grep. Facebook fjerner nå usannheter om viruset. Og på Twitter blir folk i som søker etter «coronavirus» dirigert så langt det lar seg gjøre dirigert til offisielle kilder.

Coronaviruset er forøvrig vesentlig mindre dødelig enn vanlig influensa som også dreper yngre og friskere mennesker.

Det er nå et utbrudd av influensa i USA som har tatt livet av 10 000 mennesker i følge CDC.  Noe du kan lese mer om i denne artikkelen fra ABCnews: High flu activity spreads across US as virus claims 14 more children