Dette er meget gode nyheter rett før influensa sesongen, men det er tidlig i prosessen så det tar sikkert noen sesonger før det får praktisk nytte for oss. Et nytt antiviralt legemiddel vist til å være ‘svært effektivt’ når det gjelder behandling av alle influensastammer i dyr og menneskelig vev.
Dette nye antivirale medikamentet er svært effektivt i behandling av influensainfeksjon i dyr og menneskelig luftveisvev ved å indusere mutasjoner i det genetiske materialet til influensavirus – Det være et banebrytende fremskritt i influensabehandling.
Les: Stor undersøkelse viser veldig mange er utro
I følge en studie fra Institute for Biomedical Sciences ved Georgia State University, blokkerer det antivirale medikamentet RNA-polymerase, enzymet som spiller en sentral rolle i replikering av genomet til influensavirus, noe som forårsaker mutasjoner i virusgenomet. Hvis det oppstår nok mutasjoner, blir genomet ikke-funksjonelt, og viruset kan ikke replikere. Funnene ble publisert online i Science Translational Medicine forrige uke.
«Forbindelsen er svært effektiv mot influensa,» sier Dr. Richard Plemper, seniorforfatter av studien og professor ved Institute for Biomedical Sciences. «Det er muntlig tilgjengelig, det er et bredt spekter mot alle testede influensavirusstammer, og viktigst av alt er at det er en høy barriere mot viral flukt fra hemning.»
Influensa, forårsaket av et smittsomt luftveisvirus, er preget av feber, hoste, hodepine, muskel- og leddsmerter, alvorlig ubehag, sår hals og noen ganger gastrointestinale symptomer. Pasienter i høyere risikogrupper, som eldre voksne og individer med svekket immunforsvar, krever ofte sykehusinnleggelse. Hvert år resulterer sesonginfluensa i 30.000 til 80.000 omkomne i USA. Sesonginfluensavaksinen er bare moderat effektiv, og lisensierte antivirale midler blir kompromittert av raskt voksende virusresistens mot medisinene.
Les: Fett funnet i lunger til overvektige mennesker
I studien ble det nye antivirale medikamentet testet i ilder, den mest informative dyremodellen for menneskelig influensasykdom, mot forskjellige stammer som inkluderer sesong- og pandemivirus, for eksempel influensavirus fra svin som var ansvarlig for en 2009-pandemi. Forskerne fant at det antivirale medikamentet effektivt hemmet replikasjonen av alle disse stammene. Virusbelastningen falt raskt etter behandlingen, og varigheten av feberen var betydelig kortere i behandlede ilder enn hos kontrolldyr som ikke fikk stoffet.
«Vi tror at den neste generasjonen antivirale medisiner mot influensa ikke bare må være effektive og trygge, men også ta opp resistensproblemet,» sier Dr. Mart Toots, første forfatter av studien og en forskningsassistent professor tilknyttet Dr. Plemper laboratorium i Institute for Biomedical Sciences.
Det er her det nye stoffet kommer inn. Gjennom en kombinasjon av konvensjonell og ultradyp sekvensering har Toots demonstrert i samarbeid med Dr. Alex Greninger ved University of Washington at det er veldig utfordrende for viruset å finne en levedyktig måte å unngå forbindelsen.
«Vi har ikke identifisert spesifikke resistensmutasjoner ennå, og er sikre på å si at den genetiske barrieren mot virusresistens er høy,» sa Plemper. «Vi tror at denne forbindelsen har et høyt klinisk potensial som et neste generasjons influensamiddel som kombinerer viktige antivirale funksjoner.»
Denne forskningen på forbindelsen, EIDD-2801,kommer fra samarbeid mellom Georgia State Institute for Biomedical Sciences og forskere ved The Emory Institute of Drug Development (EIDD) og Drug Innovation Ventures at Emory som opprinnelig oppdaget forbindelsen.
EIDD-2801 har gått inn i formell preklinisk utvikling og klinisk testing forventes å starte i 2020.
Hentet fra Georgia State University