Fett funnet i lunger til overvektige mennesker

0
1029
Advertisement

Fettvev er funnet i lungene til overvektige og overvektige mennesker for første gang. Australske forskere analyserte lungeprøver fra 52 personer og fant mengden fett økt i tråd med kroppsmasseindeksen.

De sa at funnene deres kan forklare hvorfor overvekt eller overvektighet økte astmarisikoen. – Lungeeksperter sa at det ville være interessant å se om effekten kan reverseres av vekttap.

Les: Dette er maten (og drikke) som ødelegger sexlivet ditt

Økt risiko
I studien, publisert i European Respiratory Journal, så forskere på post-mortem-prøver av lunge donert for forskning.

Femten hadde ikke rapportert astma, 21 hadde astma, men døde av andre årsaker og 16 døde av tilstanden.

Forskerne brukte fargestoffer for å utføre detaljerte analyser av nesten 1400 luftveier fra lungeprøvene under mikroskopet.

Forskerne fant fettvev (fett) i veggene i luftveiene, med mer til stede hos personer med høyere kroppsmasseindeks,

Og de sier at økningen i fett ser ut til å endre den normale strukturen i luftveiene og forårsake betennelse i lungene – noe som kan forklare den økte risikoen for astma hos overvektige eller overvektige personer.

Les på F7: Nicklas Bendtner vil fortelle alt “Alkohol, kvinner og gambling”

Direkte trykk
Dr. Peter Noble, førsteamanuensis ved University of Western Australia, i Perth som jobbet med studien, sa: «Å være overvektig eller overvektig har allerede vært knyttet til å ha astma eller ha verre astmasymptomer.

«Forskere har antydet at koblingen kan forklares med direkte trykk med overvekt på lungene eller av en generell økning i betennelse som er oppstått av overflødig vekt.»

Men, sa han, deres studie antydet at «en annen mekanisme er også i spill».

«Vi har funnet at overflødig fett akkumuleres i luftveggveggene, der det tar plass og ser ut til å øke betennelsen i lungene,» sa Dr. Noble.

«Vi tror dette forårsaker en tykning av luftveiene som begrenser luftstrømmen inn og ut av lungene, og som i det minste delvis kan forklare en økning i astmasymptomene.»

«Stor betydning»
Prof Thierry Troosters, president for European Respiratory Society, sa: «Dette er et viktig funn for forholdet mellom kroppsvekt og luftveissykdommer, fordi det viser hvordan overvekt eller overvektighet kan gjøre symptomene verre for personer med astma.

«Dette går utover den enkle observasjonen at pasienter med overvekt trenger å puste mer med aktivitet og trening.

«Observasjonspunktene ved ekte luftveisendringer som er assosiert med overvekt.»

Han sa at det var behov for mer forskning for å finne ut om denne oppbyggingen av fettvev kunne reverseres gjennom vekttap, men astmapasienter bør få hjelp til å oppnå en sunn vekt.

Dr Elizabeth Sapey, leder av vitenskapskomiteen i British Thoracic Society, sa at dette var første gang kroppsvekten hadde vist seg å påvirke strukturen i luftveiene i lungene.

«Gitt den økende forekomsten av overvekt nasjonalt og over hele kloden, kan studien være av stor betydning for å hjelpe oss å forstå hvorfor astma fortsatt er et viktig helseproblem og identifisere nye måter å forbedre astmabehandlingen,» sa hun.

Men det er bare en liten studie, og vi må vurdere dette hos større grupper av pasienter og andre lungesykdommer, la Dr. Sapey til.