Veldig mange blir raskt sultne igjen etter et måltid og spiser nesten kontant. – Det er nesten umulig å gjøre noe med, tror vi, men faktisk er det ganske så enkelt hvis du kjenner årsaken bak.

Av og til er det medisinske grunner som problemer med skjoldbruskkjertel eller visse antidepressiva som er årsak til at du er sulten, men som regel er det hva du spiser og hvordan du lever.

Med andre ord, det kan fikses!

Dette er de 15 vanligste årsakene til at du er sulten hele tiden!

Du sover ikke nok.
Mangel på søvn kan forstyrre appetittregulerende hormoner, og til slutt øke sulten, ifølge en rapport fra 2016 fra American Heart Association. Ghrelin, et hormon som stimulerer sult, øker når du sover for lite. Leptin, hormonet som signaliserer metthet, avtar. I tillegg, jo flere timer du bruker våken, desto mer sannsynlig er det at du napper noe fra kjøleskapet.

Målet er å sove omtrent syv timer hver natt, og husk at blått lys fra enhetene dine kan påvirke søvnen negativt.

Lag en regel: Skjermer i sengen, som frokost på sengen, bør være kun til en spesiell anledning.

Les: Er fet ost farlig for hjertet?

Du drikker måltidene dine
De som prøver seg på erstatninger for måltider eller slager soothies av ulike slag har sikkert merket at man fort blir sulten igjen. – Den «sunne» starten på dagen med en proteinshake blir ikke så sunn hvis man må ha noe raskt.

Årsaken er fordi væsker tømmes ut av magen på under en time, sier gastroenterolog Scott D. Levenson, MD, direktør for Digestive Care Medical Center i San Carlos, California. Til sammenligning tar fast mat to til fire timer. For det andre pulveriserer en shake mat fibrene, slik at kroppen din bryter dem ned raskere, og reduserer mettheten.

Det gamle rådet om å tygge maten din gjelder fremdeles. En stor undersøkelse fra 2015 viser helt tydelig at det å tygge påvirker tarmhormonene på en slik måte at følelsen av sult og gir økt følelse av en «full mave».

Prøv nøtter om morgenen, gresk yoghurt, prøv ostesnacks på ettermiddagen og al dente grønnsaker til middagen. – Stikkord Tygg!

Les på Sporten: «Har aldri smilt så mye som i AC Milan»

Du spiser egentlig ikke.
Kanskje du aldri har likt frokost. Eller du arbeider så mye av du jobber deg igjennom lunchen. Eller du bare «glemmer» å spise. Det er på tide å prioritere konsistente måltider. Folk som ikke spiser vanlige måltider har dårligere diettkvalitet. Å hoppe over frokost er forbundet med et høyere inntak av tilsatt sukker, ifølge en studie fra 2017 publisert i Circulation. Den samme forskningen fant at å spise frokost også reduserer impulsiv snacking.

Når du er våken, tar det omtrent fire timer å tømme magen etter et måltid. Hvis du er sulten før da, spiste du ikke godt ved forrige måltid (mer om det snart). Hvis du ofte glemmer å spise, kan du stille inn en alarm på telefonen.

Du drikker for mye brus.
Trenger du en annen unnskyldning for å kutte brus ut av kostholdet ditt? Brus, iste og andre søte drikker er fulle av majssirup med høy fruktose, som er knyttet til lavere metthetsnivåer, ifølge en studie utført av Yale University.

Det er fordi inntak av fruktose blokkerer hjernens evne til å behandle signaler fra hormonet leptin, det «mettende hormonet» som forteller oss når vi har fått nok å spise, og lurer egentlig hjernen vår til å trenge mer mat, selv når vi er mette. Så legg ned søte drikker og vil du ha bobler, hva med et høyt glass kullsyreholdig vann i stedet.

Middagen din kom ut av en boks.
Mange plastbeholdere med mat og drikke inneholder kjemikaliet bisfenol-A, eller BPA. Food and Drug Administration i USA sier at de lave nivåene av BPA vi er utsatt for er trygge, men studier har vist at BPA kan påvirke midjen. I følge en studie fra 2014 endrer BPA nivåene av hormoner leptin og ghrelin, som kontrollerer sult og metthet. En økning i disse hormonnivåene kan føre til økt matbehov.

Du hadde ikke en stor nok frokost.
Din mor hadde rett: Frokost er dagens viktigste måltid. En kopp kaffe for å starte dagen din er definitivt ikke nok.

Ifølge en langtidsstudie av forskere fra University of Cambridge, fikk folk som spiste bare 300 kalorier til frokost nesten dobbelt så mye vekt som de som spiste 500 kalorier eller mer. Årsak: Å spise en stor frokost gir mindre økninger i blodsukker og insulin hele dagen, noe som betyr at du har færre plutselige matbehov. (Pro-tips: det hjelper også å legge til protein i måltidet ditt)

Du spiser ikke nok salat.
Grønne bladgrønnsaker inneholder mye K-vitamin, et insulinregulerende næringsstoff som hjelper til med å redusere trangen for å spise. Gutter bør få minst 120 mikrogram vitamin K om dagen, noe som tilsvarer omtrent en lite salatbolle.

Du drikker ikke nok te.
Ifølge en studie i Journal of the American College of Nutrition, reduserte folk som drakk en kopp svart te etter å ha spist mat med høyt karbohydrat, blodsukkernivået med 10 prosent i noen timer etter måltidet, noe som betyr at de holdt seg mette lenger.

Trenger du enda en grunn til å bytte fra kaffe til te? En studie fra 2017 fra UCLA hadde lignende resultater, med forskere som antar at å drikke på svart te kan føre til endringer i tarmmikrobiomet som kan hjelpe med vekttap.

Du drikker ikke nok vann.
Dehydrering etterligner ofte sultfølelsen. Det er fordi hypothalamus, den delen av hjernen som regulerer sult og tørst, kan sende deg blandede meldinger når du er supertørst, noe som får deg til å tro at du trenger en matbit, selv om du egentlig bare trenger et glass vann.

Hvis du nettopp har spist et stort måltid og fremdeles vil ha mer, drikk et glass vann før du tar du spiser noe. Du vil sannsynligvis oppdage at du egentlig ikke trenger noe akkurat da.

Du kjeder deg.
Yup, seriøst: kjedsomhet er en viktig medvirkende faktor til vektøkning. Faktisk fant en studie fra 2015 en sammenheng mellom kjedsomhet og overspising. For å teste deg selv for å se om du virkelig er sulten, forestill deg en stor, sydende biff. Hvis du er virkelig sulten, vil biffen virke tiltalende. Men hvis det ikke virker fristende, er sjansen stor for at du trenger distraksjon, ikke et annet måltid.

Du har «happy hour» litt for ofte.
Vi vet allerede at for mye alkohol er dårlig for deg. Men i tillegg til å være full av tomme kalorier, kan sprit lure hjernen din til å tro at du er sulten når du faktisk ikke er det.

I en 2017-studie matet forskere mus med alkohol og fant ut at det utløste spesifikke hjernneuroner som forårsaker et ønske om å spise. Når det er sagt, siden studien ble utført på dyr og ikke på mennesker, prøver forskere fortsatt å avgjøre om den har samme effekt på mennesker. – Men du har selv vært på byen og drukket og kjent suget etter mat du aldri ellers ville spist. En bakt potet ut av en vogn eller en løkpølse med alt er ikke like fristende uten alkohol.

Du er stresset
Har du en utrolig stressende dag på jobben? Det kan ha stor innvirkning på ønsket om å spise (det er derfor det kalles stressspising). Når dagens bekymringer tynger deg, frigjør kroppen din stresshormonet kortisol, som kan forårsake sug etter sukkerholdig, fetende eller salt mat, slik at du har drivstoff til å håndtere alle trusler som kommer din vei.

Heldigvis kan du takle disse trangene ved å holde sunne snacks tilgjengelig og trene for å redusere angst.

Du bruker for mye tid på å se på matporno.
All den tiden å smelte fetende matvarer på Instagarm kan være årsaken til dine ønsker. En gjennomgang av studier fra 2016 publisert i tidsskriftet Brain and Cognition antydet at matporno på sosiale medier kan gjøre oss «visuelt sultne.» I en studie som ble analysert i gjennomgangen, fant forskerne at hjernen til overvektige mennesker reagerte kraftigere på matbilder, selv om de ikke var sultne for øyeblikket, sammenlignet med mennesker som hadde en sunn vekt. Så hvis du er disponert for å ønske den saftige burger, er det sannsynligvis ikke en god idé å se på bilder av den.

Du spiser ikke nok protein
Hvis du henter en frokostpakke eller to til kjøreturen, holder du deg full til lunsj, ikke sant? Nei. Selv om de har litt protein, er de fleste hurtigmat-frokostpakker tomme karbohydrater. Dette er også grunnen til at du kan smelle en hel ordre pad Thai til lunsj og fremdeles være sulten etter å ha spist.

Målet er å spise omtrent 30 gram protein ved hvert måltid – en mengde som vil øke mettheten (kroppens følelse av metthet etter måltidet), ifølge forskere fra Purdue University i 2015.

Du spiser heller ikke nok fiber
Fiber øker også mettheten ved måltidene. Ideelt sett bør du konsumere minst 10 gram per måltid. «Den fibermengden vil tømme tarmen fra magen og bidra til metthet,»