Blir du trøtt av maten du spiser ?

0
312
Advertisement

En av fem av oss føler oss uvanlig sliten ganske ofte, og en av ti lider av langvarig tretthet, ifølge The Royal College of Psychiatrists. Noen ganger kan dette være uten noen åpenbar grunn.

Det er overraskende at vi bare nå begynner å forstå noen av årsakene til tretthet og tretthet. Ny forskning kaster frem overraskende fakta om rollen kosthold spiller.

Les: Ny måte å behandle lungekreft kan forlenge levetiden

Hvordan påvirker jernmangel deg?
Jernmangel er den vanligste ernæringsmangelen i verden. Mer enn 30% av verdens befolkning er anemisk, ifølge Verdens helseorganisasjon.

National Diet and Nutrition Survey finner at 48% av jentene i alderen 11–18 år, 27% av kvinnene i alderen 19–64 år og nesten en av ti gutter i alderen 11–18 år i Storbritannia har lave jerninntak. – Det er trolig ikke så stor forskjell her i Norge heller.

Eksperter tror at å øke jerninntaket ditt kan gi deg mer energi hvis jernlagrene dine er lave, selv om hemoglobinet (den delen av de røde blodlegemene som fører oksygen) ligger over nivået for anemi. Ikke-anemisk jernmangel anslås å påvirke omtrent tre ganger så mange mennesker som jernmangelanemi. British Medical Journal og NHS er enige om at det kan være en undererkjent årsak til tretthet, særlig blant kvinner i fertil alder.

For å sette dette problemet i sammenheng, ifølge National Diet and Nutrition Survey, har 5% av 15–18 år gamle jenter jernmangelanemi, men nesten 24% har lave jernlagre. Blant 35–49 år gamle kvinner har 4,8% jernmangelanemi, men nesten 12,5% har lave jernlagre. Anemi og lagre jernlagre er sjeldne blant gutter og menn under 64 år, men er en betydelig risiko for de over 65 år.

Les på Popidol: Baltasar Kormákur skal regissere en islandsk science fiction-serie for Netflix.

Betyr det at du bør ta jerntilskudd hvis du føler deg trøtt? Ikke nødvendigvis – det er viktig å se legen din og be om en diagnose, da det er mulig å overdosere på jern.

Kan andre mangler forårsake tretthet?
Mange av oss tar vitamin- eller mineraltilskudd. Men hvor ofte er tretthet forårsaket av vitamin- eller mineralmangel bortsett fra jern?

Vitamin D: En femtedel av den britiske befolkningen har lave nivåer av vitamin D. Symptomene inkluderer utmattelse. D-vitamin kan hentes fra sollys og kosttilskudd.

Vitamin B12: Det er lav vitamin B12 status i alle aldersgrupper. Tretthet er et symptom på B12 eller folatanemi, men det er vanligvis forårsaket av absorpsjonsproblemer.

Sink: 11–18-åringer kan ha for lite sink, men alvorlig mangel er sjelden. Vær forsiktig med kosttilskudd, da å ta for mye sink kan føre til anemi.

Vitamin A: En betydelig andel av barn i alderen 11-18 år bruker under den anbefalte mengden vitamin A. Imidlertid er en mangel som er alvorlig nok til å vise symptomer, sjelden.

Les på Sporten: Har fått forlenget tillit og milliarder å shoppe for

Konsulter alltid lege
Kontakt alltid lege hvis du føler deg trøtt for å utelukke en alvorlig medisinsk årsak. Snakk også med fastlegen din før du tar tilskudd, da det er mulig å overdosere noen vitaminer og mineraler.

Av kjøttslagene er det særlig storfe og lam, i tillegg til vilt, som har et høyt jerninnhold. Egg, leverpostei og innmat inneholder også mye jern. Videre finnes det også jern i matvarer som mørkegrønne grønnsaker, erter, bønner, linser og tørket frukt som rosiner og aprikoser.