sss
Home Helse Regner med å komme tilbake på banen med hjertestarter

Regner med å komme tilbake på banen med hjertestarter

0
311
Veggmaleri i København sentrum til ære for Christian Eriksen.

Alle som så EM kampen mellom Danmark og Finland satt formelig med hjerne i halsen da den danske superstjernen Christian Eriksen gikk i bakken og i syv minutter fikk livreddende behandling på banen før han ble fraktet til sykehus.

Rikshospitalet i København er nær Parken hvor kampen ble spilt og Eriksen fikk rask og profesjonell behandling, livet var reddet og smilet kom frem igjen.

Les på Sporten: José Mourinho har ikke fått nøkkelkortet engang før han sender Chris Smalling på dør

Det danske fotballforbundet opplyste tidligere i dag at Christian Eriksen, i samråd med leger, har bestemt seg for å få implantert en hjertestarter for å forhindre at hjertestansen som traff landslagsspilleren lørdag kveld i EM-kampen mot Finland, gjentar seg.

Les: Det er ikke farlig å løfte med ryggen

Danske Ekstrabladet har stilt spørsmålet om til eksperter om dette betyr at karrieren er over, slik den var for Ståle Solbakken vår norske landslagssjef etter han fikk operert inn en hjertestarter.

Hjerteforeningens forskningssjef er ikke i tvil og har gode nyheter

Gunnar Gislason, forskningssjef ved Danish Heart Association og professor og overlege i hjertesykdom, sier til Ekstrabladet du umiddelbart spille profesjonell fotball med en såkalt ICD-enhet (Implantable Cardioverter Defibrillator) – «Du kan gjøre det i prinsippet, men det er vanskelig å fastslå. Alt avhenger av hva den underliggende tilstanden er. Dette bør diskuteres med den som har det, og leger og klubber i forhold til hvilken risiko man tar».

Les på F7: Ronaldo og Pogba bruker rå forbrukermakt

Christian Eriksens tidligere lagkamerat Daley Blind spiller også med en hjertestarter etter at han fikk hjerteproblemer. Gunnar Gislason antar at det er en lignende type enhet man vil gi Christian Eriksen.

Han sier at enheten er plassert under brystmuskelen på venstre side med en ledning inn i hjertemuskelen. Derfra overvåker den hjerterytmen og griper inn om nødvendig. «Det reagerer hvis det er en tendens til alvorlige hjertearytmier. Det kan være veldig raskt hjerterytme, så reagerer det på det og vil da ta over hjerterytmen og dermed stabilisere seg. Hvis det ikke lykkes, vil det avbryte hjerterytmen, og det vil være det samme som om du får hjertestans og bruker defibrillator»

  • Det gir et sjokk på hjertet og vil dermed prøve å gjenopprette hjerterytmen. Det er som et spark i brystet og kan være ganske ubehagelig hvis du er våken, sier Gunnar Gislason og kaller hjertestarteren en livsforsikring.
  • For de fleste vil det aldri komme til handling, men for noen vil det ha en effekt. Det er en livsforsikring i den forstand at hvis man er utsatt for alvorlige hjerterytmer og trekker til hjertestans, vil det bidra til å redde disse menneskene.
  • Det er ganske bra, og det redder liv. Man kan aldri ha 100 prosent garanti, men det er ganske effektivt, sier han.

Ifølge forskningssjefen er selve prosedyren relativt ukomplisert og foregår under lokalbedøvelse, og som regel kan du forlate sykehuset etter bare 24 timer.