Det er ikke farlig å løfte med ryggen

0
200
Foto: Norsk Osteopatforbund
Advertisement

I hverdagen løfter vi mye. Vi løfter handleposer, jordsekker og bilstoler – og vi får ofte høre at vi må rette opp ryggen eller løfte med beina. Men hvor viktig er det egentlig å følge alle disse rådene? Er det slik at vi tar skade av å løfte med bøyd rygg?

Ryggen vår er skapt for belastning og bevegelse, og mange år med forskning forteller oss at det ikke er noen større sjanse for at du utvikler ryggplager ved å løfte med bøyd rygg. Belastningen på korsryggen din er nemlig like stor, uavhengig av om du aktivt stiver den av eller ikke. Ryggen vår er beskyttet med flere lag av sterk muskulatur designet for tung belastning. Du trenger derfor ikke å endre fra en løfteteknikk som for deg føles bra, i frykt for å skade ryggen.

Les på Popidol: Rålekker Barcelona-drakt er ute

Jo oftere du løfter tungt, jo bedre blir du på å løfte tungt

Her kommer samtidig en viktig oppfordring: Bruk ryggen din jevnlig! Ved å belaste ryggen jevnlig forbereder du den slik at den på en bedre måte vil tilpasse seg de aktivitetene du utsetter den for.

Hagearbeid, snømåking, gå tur med tung sekk og styrketrening er alle fine eksempler på aktiviteter som belaster ryggen din, og gjør den sterkere. Og husk at øvelse gjør mester – jo oftere du løfter tungt, jo bedre blir du på å løfte tungt. Kroppen vil også bli sterkere i den teknikken du bruker, bøyd eller ikke.

Føler du deg likevel usikker så kan du få hjelp av en av mange osteopater. Da vil du få behandling, råd og veiledning hvis du har behov for det – sammen gjør dere ryggen din klar for hverdagens tunge løft.


Visste du at
 de fleste av oss gjennom livet vil oppleve perioder med ryggplager? Husk å prioriter søvn, redusere stress og andre livsstilsrelaterte faktorer, dette kan ha stor betydning for hvor mye fysisk belastning du tåler.

Kilde: Norsk Osteopatforbund

Se også: Pandemi gir hudkreft-frykt