Nostalgikere i en moderne verden

  0
  203
  Advertisement

  Lengter du av og til tilbake til stunder da livet føltes litt mindre komplisert og hektisk? Du er ikke alene, de fleste av oss får nostalgiske følelser fra tid til annen, og tenker gjerne at ting var så mye bedre og enklere før.

  Nostalgi i hverdagen

  Det finnes utallige artikler med titler som «Husker du disse spillene?» og «Ting vi husker fra 90-tallet». Nostalgien kan lokkes frem av det meste, enten det er lukten av mat som bestemor pleide å lage, musikk du hørte på for tjue år siden eller steder du besøkte med partneren din da dere var nyforelsket. Mange av disse tingene vi husker så godt fra fortiden har gjort et comeback i dag. Den populære jentegruppen Spice Girls hadde en gjenforeningsturné i 2019, noe som gjorde at nostalgien blomstret for blodfansen fra 90-tallet. For andre er ulike spill, kanskje spesielt kortspill, en veldig nostalgisk ting. Hvor ofte tar du egentlig frem en fysisk kortstokk i dag? Mange retrospill og kortspill har fått en moderne oppgradering og kan spilles digitalt. Du kan spille de fleste kortspillene du likte så godt da du var yngre på for eksempel mobil casino eller datamaskinen. Et videospill som nylig har kommet sterkt tilbake er Spyro, som har fått en skikkelig oppussing og kan spilles på populære konsoller som Nintendo Switch og PlayStation 4. Gamle klassikere har også kommet tilbake som nettleserspill, som for eksempel Sim City og Prince of Persia. Retro og nostalgiske stiler, enten det gjelder mote eller interiør, har også vært i vinden de senere årene. Det blir stadig mer populært med vintagebutikker og hjemmeinteriør som er inspirert av tidligere tiår, og dette har spredt seg til kaféer, barer og restauranter.

  Source: Unsplash

  Fra sykelig hjemlengsel til manglende evne til å være moderne

  Ordet nostalgi betyr «sykelig hjemlengsel», og var opprinnelig en medisinsk diagnose som ble skapt av den sveitsiske legestudenten Johannes Hofer på 1600-tallet. Diagnosen beskriver en sykdom som særlig rammet soldater med en sterk hjemlengsel. På 1800-tallet fikk nostalgi en ny forståelse, istedenfor for fokuset på «hjemme», som en lengsel etter et fysisk sted, kom fortiden nå i sentrum, og det handlet om hvordan alt var så mye bedre før. Men på 1800-tallet kom også industrialiseringen, med den sterke troen på fremskritt, utvikling og det moderne, noe som naturlig nok ikke passet med denne formen for nostalgi. Dermed gikk nostalgi over til å bli oppfattet som en manglende evne til å være moderne.

   

  Source: Unsplash

  Nostalgi i det moderne samfunn

  Selv om nostalgi også i dag beskriver en lengsel, er dette gjerne en mer romantisk og bittersøt form for lengsel. Det argumenteres for at nostalgi er bra for oss, da det gjør oss mer følsomme, reflekterte og omtenksomme. Nostalgi sies å fremme et samfunn med mindre jag etter status og modernisering, med et fokus på gamle verdier som kan være nyttige for det moderne samfunnet. Nostalgi kan deles inn i personlig nostalgi, som er basert på minner fra vår egen fortid, og historisk nostalgi, som beskriver følelser knyttet til det å foretrekke en periode tidligere i historien. Minner knyttet til personlig nostalgi er gjerne litt forvrengte. De fleste har en tendens til å rosemale fortiden, og det er mer sannsynlig at vi husker de gode minnene enn de dårlige. Det er kanskje derfor retromote og gjenforeningsfester er så populære?