Det er restriksjoner i de aller fleste idretter på hva som kan og ikke kan gjøres, tykkere hansker i boksing og beskyttelse av ansikt og susp i ishockey. – I fotballen er det merkelig nok bare beina som til en viss grad beskyttes.
Det er ikke helt ufarlig å heade en ball og spesielt barn er utsatt, USA har for noen år siden innført forbud for barn og ser nå på om også ungdom opp til 15 år skal inkluderes i forbundet.
Les: Stjernekokk Jamie Oliver har gått ned 12 kilo ved å endre noen små ting
Skottland kan bli først i Europa til å forby headinger i fotball for barn under tolv år.
Ifølge BBC ligger det an til at det skotske fotballforbundet (SFA) innfører forbudet innen få uker, etter at ny forskning presentert på NRK har vist en mulig forbindelse mellom headinger i fotball og demens.
Skottland blir i så fall det første europeiske landet som innfører restriksjoner på headinger i fotball. – I Norge har temaet vært diskutert i noen år, men så langt ligger det ikke planer om et forbud på bordet.
De som oftest nikker fotballen har større risiko for skader i hjernen og nedsatt hukommelse. Det er stadig mer oppmerksomhet rundt langtidsvirkningene av hjernerystelser. Og ikke overraskende har heading av fotballer kommet i fokus.
Les på Sporten: Red Bull sponser Den Norske Opera
Fotball er tross alt verdens mest populære sport – med over 265 millioner aktive spillere på verdensbasis. Gjennomsnittlig header spillerne ballen seks til 12 ganger i løpet av en kamp, og det er vanlig med egne headetreninger der knollen møter kula kanskje 30 ganger eller mer. I tillegg vet vi at ballen kan treffe med hastigheter over 80 kilometer i timen.
Det viste seg at de som hadde headet fra 885 til 1550 ganger eller mer hadde en type endringer i den hvite hjernemassen som ofte er forbundet med nedsatte tenkeevner hos mennesker med hodeskader.
Og spillere med flere enn 1800 nikk i året hadde større sannsynlighet for dårligere resultater på hukommesestester.