Forskere har funnet noe de tror kan behandle Alzheimers

0
324
Advertisement

Alzheimers er en uhelbredelig og progressiv nevrodegenerativ sykdom som fører til permanent tap av hukommelse og kognitive funksjoner. Så langt har det ikke vært noen behandlinger for det. Forskere i Seoul sier at de nettopp har oppdaget en potensiell behandling for Alzheimers.


Alzheimers er en progressiv sykdom som fører til gradvis tap av vitale funksjoner og følgelig død. Alzheimers manifesterer seg ved hukommelsestap, atferdsendringer, irritabilitet og aggresjon. Selv om sykdomsforløpet varierer fra person til person, er hukommelsestap og synlige endringer i atferd de vanligste symptomene. Det er mest vanlig hos personer over 65 år, men det kan også vises tidligere, spesielt hvis noen i familien til pasienten har fått diagnosen tidligere. Det anslås å påvirke én av 85 personer innen 2050.

Advertisement

Les på Radiosporten: Lønnskongen Hazard gjør som Bale

Alzheimers er en snikende sykdom fordi den kan utvikle seg uoppdaget i årevis. Den utvikler seg skjult i en ukjent og varierende periode før den synlig slår til for godt. Forventet levealder etter diagnose er 7 år. Når den først er avslørt, utvikler sykdommen seg så raskt at etter bare noen få måneder kan den berørte personen trenge konstant pleie.

Så langt, til tross for mer enn 1000 studier på en effektiv behandlingsmetode, har det ikke blitt oppdaget noen terapi som stopper eller i det minste bremser utviklingen av sykdommen. Leger anbefaler bare mental og fysisk trening og et balansert kosthold, og det for friske mennesker, for å forsinke øyeblikket av et mulig problem med kognitive funksjoner.

Nå sier forskere i Seoul at de har oppdaget en potensiell behandling for Alzheimers. Denne typen demens anses som uhelbredelig fordi det så langt ikke er oppfunnet medikamenter som vil kunne ødelegge proteinene som er ansvarlige for utviklingen av sykdommen og som disse proteinene ville bukke under for. Det kan imidlertid endre seg, ettersom forskere i Seoul tror de har funnet en metode for å bryte ned spesifikke proteiner. Forskere fra Kyung Hee University i Seoul har designet verdens første forbindelse som retter seg mot og bryter ned et post-translasjonelt modifisert protein som er nært relatert til patofysiologien til Alzheimers.

Les på Sporten: Cancelo i trøbbel hos Bayern München

«Den målrettede nedbrytningen av modifiserte proteiner, et nøkkelelement i utviklingen av Alzheimers sykdom, det kan potensielt bli den første effektive behandlingen for denne sykdommen,» sier forskere fra Seoul.

Et protein som er ekstremt vanskelig å bryte ned, og hvis nedbrytning vil være spesielt gunstig for å bekjempe Alzheimers, er p38. under den endelige behandlingen av dette proteinet tilsettes en fosfatgruppe til det, som aktiverer det og endrer form. Dette produserer p-p38-proteinet, som er ekstremt motstandsdyktig mot medikamenter. Forskere fra Seoul bestemte seg for å sjekke om det var mulig å lage en effektiv nedbryter som ville angripe og degradere p-p38. I sitt arbeid brukte forskerne PRZ-18002, et stoff som selektivt induserer nedbrytningen av p-p38. Forskere injiserte det i hjernen til musemodeller av Alzheimers sykdom og fant at det reduserte effektiviteten til p38-banen, og gjenopprettet funksjoner som ble svekket av sykdommen.

Forskere fra Seoul tror at oppdagelsen deres vil være et gjennombrudd i jakten på den første effektive behandlingen for Alzheimers.