En halvtimes lur kan forbedre hukommelsen og humøret!

0
358
Advertisement

Vi vet alle at det ikke er noe mer avslappende enn en kort lur på sofaen om dagen – spesielt når vi etter en lang arbeidsdag endelig «lander» i vårt eget hjem.

En slik ettermiddagslur – selv om den er (unødvendig) pinlig for mange – gir imidlertid ikke bare hvile, men forbedrer også hukommelsen og humøret!

Advertisement

Les på F7: Fortnite får milliardbot

Det er imidlertid svært viktig at denne luren ikke varer lenger enn 30 minutter. Studier viser at en lur på opptil en halvtime forbedrer ikke bare humøret vårt, men også hukommelsen! Ikke kortvarig, og til og med opptil 4 timer etter oppvåkning.


En studie fra National University of Singapore avslører også at enda kortere 10-minutters lur kan redusere søvnighet og forbedre humøret.

Men for å få fart på koding og minne, trenger vi en lengre lur, det vil si en halvtime, for å ta vare på prosessen med å ta inn ny informasjon og forstå den.

Les: Forskere har funnet noe de tror kan behandle Alzheimers

Forskere analyserte 32 unge voksne som ble bedt om å sove i 10, 30 og 60 minutter på forskjellige dager.

Humør, subjektiv søvnighet og kognitiv ytelse ble målt med intervaller på 5, 30, 60 og 240 minutter etter oppvåkning for å sammenligne de varige fordelene med forskjellige lurer.

Sammenlignet med å holde seg våken, hadde alle 10- til 60-minutters lur klare fordeler.

En 10-minutters lur var det beste alternativet for å unngå såkalt «søvntreghet» – den rare følelsen av å være fortumlet når du våkner og ikke vet hvem, hva eller hvor du er.

Denne tregheten i søvnen forårsaket en midlertidig reduksjon i forsøkspersonenes ytelse – imidlertid forsvant effekten innen 30 minutter etter at de våknet.

Dr Ruth Leong, en forsker ved Center for Sleep and Cognition ved Yong Loo Lin School of Medicine, sa: «Mange vet fordelene med å sove, men presset med å optimalisere tiden i løpet av arbeidsdagen gjør det vanskelig for noen å ta en lur. vanlig lur. Vi måtte spørre om det var en anbefalt varighet for ettermiddagslur som gir en balanse mellom praktisk og betydelige fordeler. Selv om ingen klar «vinnende» lurvarighet er funnet, ser en 30-minutters lur ut til å være det beste kompromisset mellom praktisk og fordel. «

Som du kan se – søvn er helse!