Mann overlever 100 dager med kunstig titaniumhjerte i vellykket prøve
I Australia har en mann blitt holdt i live i 100 dager med et kunstig hjerte laget av titanium, mens han ventet på en donorhjerte. Dette er den lengste perioden noen gang hvor et menneske har overlevd med et kunstig hjerte, noe som gir utviklerne håp om at teknologien kan spille en stor rolle for pasienter som venter på hjerteoperasjon.
Les: De ti beste tipsene for å få ned i vekt uten medisiner
For fem måneder siden mottok en mann i førtiårene det kunstige hjertet BiVACOR Total Artificial Heart (TAH) etter å ha opplevd hjertefeil. Det revolusjonerende med dette hjertet er at det ikke har pumper, ventiler eller andre bevegelige deler som kan slites ut. I stedet bruker det magnetisk levitasjon til å drive en enkelt rotor som pumper blod til kroppen gjennom begge hjertekamrene.
Pasienten kunne til og med forlate sykehuset
Mens han ventet på en donor, klarte pasienten å leve et relativt normalt liv med det kunstige hjertet. Han kunne til og med forlate sykehuset før en donor ble funnet. Donorhjertet ble senere transplantert med suksess, og pasienten har siden hatt en god bedring.
Les på Sporten: Manchester United kaster seg inn i kampen selv om de vet det blir dyrt
I en felles uttalelse fra BiVACOR, St. Vincent’s Hospital (der operasjonen ble utført), og Monash University (som finansierte utviklingen av TAH), ble resultatet beskrevet som et tegn på at det kunstige hjertet potensielt kan bli et langsiktig alternativ for mennesker som lider av hjertefeil.
Utvikleren: «Decenniers arbeid har bæret frukt»
Daniel Timms, en australsk bioingeniør og grunnlegger av BiVACOR, uttalte at det var «utrolig givende å se at decenniers arbeid endelig har båret frukt».
– Hele BiVACOR-teamet er dypt takknemlig til pasienten og hans familie for å ha satt sin tillit til vårt kunstige hjerte, sa Timms. – Deres mot vil banne vei for utallige flere pasienter til å motta denne livreddende teknologien.
Stort behov for donorhjerter
I USA er det rundt 3.500 donorhjerter tilgjengelig hvert år, mens over 4.400 mennesker står på venteliste. Dette understreker behovet for alternative løsninger som det kunstige hjertet til BiVACOR.
Testet i USA for FDA-godkjenning
TAH har allerede blitt testet i en tidlig studie i USA, med mål om å få godkjenning fra Food and Drug Administration (FDA). Ifølge CNN har fem pasienter mottatt enheten, hvor den første operasjonen ble utført i juli i fjor på en 58 år gammel mann med siste stadium av hjertefeil ved Texas Medical Center.
De fire andre pasientene har også mottatt enheten med suksess, og forskerne håper nå å utvide studien til 15 pasienter.
Fremtiden for kunstige hjerter
Suksessen med BiVACOR Total Artificial Heart markerer et stort skritt fremover innen medisinsk teknologi. Hvis enheten fortsetter å vise gode resultater, kan den potensielt redde tusenvis av liv og gi håp til pasienter som ellers må vente i måneder eller år på en donor.
For Daniel Timms og teamet hans er dette bare begynnelsen på en ny æra innen hjertebehandling. Med videre utvikling og testing kan denne banebrytende teknologien endre livet til millioner av mennesker over hele verden.