Mange mennesker har problemer med urininkontinens, både menn og kvinner, og jo eldre man blir, desto større blir ofte problemet. Det kan være vanskelig å delta sosialt fordi man er redd for uhell og ikke ønsker pinlige situasjoner. Vanligvis har menn fått hjelpemidler som bleier og andre absorberende produkter, men disse hjelpemidlene er ofte ikke populære hos menn med urininkontinens.
Det finnes imidlertid andre hjelpemidler som kan forbedre situasjonen med urininkontinens hos menn – nemlig uridomer. Disse festes til penis og har en urinpose tilkoblet som kan samle opp urinen. Dette hjelpemiddelet er mer diskret og svært effektivt når det gjelder urininkontinens. Det er derfor ikke overraskende at uridomer er et populært valg hos menn som har problemer med å holde på urinen. Du kan lese mer om urininkontinens og uridomer nedenfor, slik at du kan vurdere om dette er et hjelpemiddel for deg.
Praktisk kunnskap om urininkontinens
Urininkontinens, også kjent som urinlekkasje, handler om at man ikke kan holde på urinen, noe som skyldes en svakhet eller manglende evne til å kontrollere vannlating. Urininkontinens er vanligst hos kvinner, men tilstanden forekommer også hos menn.
Årsakene til urininkontinens er mange. En vanlig årsak kalles stressinkontinens. Kjennetegnene ved denne årsaken er at urinblærens lukkemuskel er svekket og dermed ikke kan forhindre at det lekker urin når det kommer et trykk, for eksempel hvis man hoster, nyser eller ler.
En annen type inkontinens er urgeinkontinens. Her trekker blæremuskelen seg sammen på upassende tidspunkter og skaper en voldsom trang til å tisse, noe som oppstår uten forvarsel og som er vanskelig å undertrykke. Urgeinkontinens skyldes ofte nerveskader, infeksjoner, sklerose eller blærekreft.
I tillegg kan en godartet, forstørret prostatakjertel også resultere i urgeinkontinens hos menn. Alder er også en årsak til urininkontinens, både hos menn og kvinner.
Hva kan hjelpe mot urininkontinens?
Det finnes forskjellige metoder som kan hjelpe på problemet med urininkontinens. Noen syntes det er nyttig å trene blæren og bekkenbunnen og dermed gjenvinne kontrollen over vannlatingen. Det finnes også medisinske alternativer som kan gjøre blæren mindre aktiv.
Når det gjelder menn, er det mange som tilbys bleier eller andre absorberende produkter hvis de har problemer med urininkontinens. Men for mange er ikke denne løsningen optimal. Å bruke bleie som voksen mann (eller kvinne) kan føles svært nedverdigende, og det kan få mange mennesker med urininkontinens til å holde seg hjemme og dermed unngå sosiale arrangementer og kontakt.
For menn finnes det imidlertid et alternativ til absorberende produkter, nemlig et uridom. Dette produktet er vanligvis mer diskret og mer pålitelig, og det føles for mange langt mindre nedverdigende å bruke.
Ytterligere informasjon om uridom
Et uridom med tilhørende urinpose er et slags oppsamlingssystem. Uridomet kan minne litt om et kondom som rulles på mannens penis. Ytterst på uridomet er det et hull hvor en urinpose kobles til slik at urinen kan samles opp. Urinposen festes enten på låret eller leggen.
Et uridom kommer i forskjellige størrelser og lengder slik at man kan finne den helt riktige passformen. Urinposene som tilkobles uridomet finnes også i forskjellige størrelser. Vanligvis velger man en litt mindre pose til dagtid, hvor man har bedre mulighet til å tømme posen jevnlig. Om natten kan man velge en større pose slik at man ikke behøver å avbryte nattesøvnen for å tømme posen for urin.
Ved å bruke et uridom ved urininkontinens oppnår man mer fleksibilitet og frihet. Et uridom er mer diskret, og andre kan vanligvis verken se eller høre at du har et uridom på. Faktisk er det påvist at diskré løsninger som uridom og urinposer forbedrer livskvaliteten sammenlignet med andre produkter for urininkontinens.
Trenger du hjelp? Kontakt Coloplast Assistanse
Er du mann, har du problemer med urininkontinens, og kunne du tenke deg å prøve om et uridom er noe for deg? Da er det hjelp å få. Coloplast produserer forskjellige uridomer og urinposer, og på deres hjemmeside kan du lese en guide om hvordan du velger det rette uridomet for deg.
Du kan også benytte deg av det gratis, uforpliktende tilbudet Coloplast Assistanse. Her kan du ringe inn til profesjonelle, erfarne sykepleiere hos Coloplast og få gode råd og svar på spørsmål om for eksempel urininkontinens og uridomer. Du kan kontakte sykepleierne via e-post eller telefon alle hverdager fra kl. 09.00-16.00.