Tyskland og Østerrike vraker tøymunnbind

0
178
Munnbind i bruk på tog, foto: Skydda
Advertisement

Etter funn av nye mutasjoner av koronaviruset har flere land – blant annet Tyskland og Østerrike – nå innført påbud om å bruke ansiktsmasker klassifisert som åndedrettsvern med filterklasse FFP2 på offentlig transport, i butikker og på sykehus. 

Det betyr at tøymunnbind ikke er godkjent og samtidig advares det også om at munnbind av tøy ikke har god nok effekt mot smittespredning.

Advertisement

HMS-ekspert Bård Kulseth i Skydda Norge advarer også mot bruk av tøymunnbind her til lands. 

– Vi har tidligere gitt beskjed om at tøymunnbind ikke fungerer godt nok, og det gjelder fortsatt. Tøymunnbind sammenlikner jeg litt med å tisse i buksa på kalde dager. Samtidig tror jeg heller ikke folk er flinke nok til å rengjøre eller vaske tøymunnbindet de bruker, så i verste fall er dette en bakteriebombe, sier HMS-eksperten.

følge Helsenorge.no tyder forskningen som er gjort så langt, på at det er dårligere effekt av tøymunnbind enn medisinske munnbind, og at det er stor variasjon i tøymunnbindenes effekt ut ifra type materiale og passform. Folkehelseinstituttet skriver på sine nettsider at de anbefaler ikke bruk av tøymunnbind i helsetjenesten.

Ikke lignende påbud i Norge

Bruk av munnbind anbefales som en del av tiltakene for å redusere risiko for smittespredning i situasjoner med høyt smittepress, men avstand er fortsatt den viktigste faktoren for å forebygge smitte, opplyser Folkehelseinstituttet.

– I Norge er det foreløpig ikke besluttet å fraråde eller forby bruk av tøymunnbind der man skal bruke munnbind slik Tyskland og Østerrike nå gjør, skriver seksjonsleder Hanne-Merete Eriksen-Volle på Folkehelseinstituttet.

– Det er sannsynlig at noen av de nye virusvariantene er mer smittsomme, men det foreligger per i dag ikke dokumentasjon på at de smitter på en annen måte. Dette betyr det fortsatt er dråpesmitteregime som anbefales, og dermed de samme rådene som gjelder, også for nye varianter, utdyper hun.

Eriksen-Valle forklarer at det finnes få gode undersøkelser av hvordan bruken av munnbind ute i samfunnet fungerer, og spesielt ikke mot koronaviruset. 

– Dette er noe man vet altfor lite om. Men en kunnskapsoppsummering som ble gjengitt i det medisinske tidsskriftet Lancet sist sommer gir kanskje en pekepinn. Den beregnet en redusert risiko på 44 prosent ved bruk av munnbind i samfunnet. Ved å holde en avstand på minst én meter reduserte man risikoen med over 80 prosent.

Kilde: Skydda

Se også: Vi er blitt mer redde for helsa