Sykehus med egen proteseskole

0
223
Proteseskole på Notodden sykehus FOTO: Sykehuset Telemark
Advertisement

Notodden sykehus har opprettet en proteseskole som forbereder pasienten på hofte- og kneoperasjon og på opptreningen etterpå. – Vi får veldig gode tilbakemeldinger, sier sykepleier Elisabeth Oskasin.

​– Med det nye tilbudet ønsker vi å involvere pasientene for at de skal være så godt forberedt før operasjonen som mulig. Det sier fagsykepleier Hilde Mari Forsetlund Danielsen. 

Advertisement

Les: K-vitamin kan være viktig i kampen mot covid-19

Hun forteller at pasientene får all informasjon samlet, og at de får møte andre pasienter i samme situasjon. Informasjonen er nyttig og praktisk, og mye handler om å mestre hverdagen etter at pasienten kommer hjem.

Bodil Bakken fra Stathelle er svært fornøyd med at hun ble kvitt smertene etter at hun opererte venstre hofte. Hun ser fram til å operere den andre hofta om kort tid. Håpet hennes er å bli så smertefri at hun får sove om natta og fungere normalt i dagliglivet igjen. – For meg er proteseskolen helt topp, sier Bakken.

–  Flere enn 90 prosent av protesepasientene oppgir at de er fornøyd med resultatet etter operasjonen. Vårt mål er at de skal bli noenlunde smertefrie, og få mye bedre evne til å bevege seg, sier lege Dag Erlend Løvdal.

Flere andre sykehus i Norge tilbyr også proteseskole, blant annet Helgelandssykehuset og Martina Hansens Hospital, mens det er et nytt tilbud på Notodden sykehus, under Sykehuset Telemark.

En protese er en kunstig kroppsdel som erstatter en manglende kroppsdel. Vanligvis benyttes proteser av personer som har mistet eller vært nødt til å amputere en kroppsdel som følge av en ulykke, eller de som er født med manglende kroppsdeler. Proteser blir designet, produsert og tilpasset av en ortopediingeniør.

Les på Engelske Klubber: Ødegaard velger Premier League!

Momentum er en norsk organisasjon for protesebrukere, pårørende og alle som er interessert i rehabilitering av amputerte.

Ble etablert i 1996, har over 600 medlemmer og er tilknyttet Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO).

Momentums visjon er å spre livsglede gjennom informasjon, inspirasjon og muntrasjon. Interesseforeningen jobber for at protesebrukere og amputerte på tross av sitt tap skal finne livsgleden tilbake og evne å se framover.

Kilde: Sykehuset Telemark / Wikipedia