Skremmende undersøkelse: En av ti har sluttet å gå ut av huset

0
247
Mange har veldig mørke tanker om eget liv
Advertisement

Ettersom tiden går blir virkningene av tiltakene mot corona-pandemien stadig mer alvorlige, verden har allerede fått 100 millioner nye ekstremt fattige, det er økt grad av selvmord og økt sykelighet utenfor selve coronaen.

En ting som slår hard er den mentale helsen til folk. En Opinion-undersøkelse viser at hver tiende nordmann i all hovedsak har sluttet å gå ut av huset. – Det er et alvorlig tegn på at noe er fryktelig galt.

Advertisement

Les: 700.000 nordmenn vil nekte å bruke munnbind

Klokken for å komme tilbake til en normal tikker fortere og fortere.

«Det sier seg selv at det er en påkjenning å isoleres over lang tid. Og ser vi coronaperioden under ett, er det de yngste som i størst grad ikke går ut av huset», sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.

Personer under 30 år utgjør størsteparten av dem som har sluttet å forlate huset. Siden pandemien begynte oppgir i snitt 20 prosent av denne aldersgruppen at de har sluttet å gå ut av huset. Det er klart høyere enn for andre aldersgrupper. Prosentandelen var 11 denne uka.

Les på F7: USA lyver om Tiktok, WeChat og Huawei og Norge dilter etter

Ensomhet rammer i størst grad de yngste. Hver tredje person under 30 år føler seg ensom som følge av pandemien.

– Gjennom hele pandemien er det den yngre delen av befolkningen som i størst grad opplever hverdagen som psykisk belastende. Unntaket var sommerferien, men nå begynner de igjen å toppe statistikken, sier Clausen.

Andelen er 6 prosentpoeng lavere enn toppunktet i mars, men en oppgang på 2 prosentpoeng fra bunnpunktet i juli.

Opinion spurte 32.000 nordmenn om hvordan de vurderer sin psykiske helse og livssituasjon etter coronautbruddet.

I september oppga 23 prosent av befolkningen at de føler seg ensomme. Ensomheten var på sitt høyeste i mai (27 prosent) og lavest i juli (20 prosent), men har vist en svak økning etter sommeren.

Så langt i september oppgir 24 prosent at de opplever nåværende livssituasjon og hverdag som psykisk belastende som følge av endringer i hverdagsrutiner knyttet til pandemien.

Les på Sporten: Knuser håpet om Georginio Wijnaldum og Memphis Depay