sss
Home Kropp Kun 1 av 4 husker å smøre seg på de første soldagene

Kun 1 av 4 husker å smøre seg på de første soldagene

0
131
Mann som tar på seg solkrem. Foto: Pixabay

En undersøkelse gjort denne uka viser at mange nordmenn glemmer å smøre seg på de første soldagene på våren. 2 av 3 nordmenn planlegger også å bruke solkremrestene fra fjoråret når de skal ut i sola. 

Ifølge Yr.no kan gradestokken bikke 25 varmegrader flere steder denne helgen. Respons Analyse har derfor på vegne av Farmasiet gjennomført en undersøkelse om nordmenns solkremvaner.

– Nordmenn flest virker å forstå viktigheten av å beskytte seg i sola, men de første soldagene kommer nok litt brått på de fleste av oss, sier Lisa Grinaker, farmasøyt og fagsjef i Farmasiet.

Glemmer å smøre seg

Når nordmenn denne helgen etter all sannsynlighet skal ut i sola, er det mange som ifølge undersøkelsen vil droppe solkremen.

– Ifølge undersøkelsen er det kun 1 av 4 som husker å smøre seg når det første ordentlige godværet kommer på våren. Det er kun 14 prosent av nordmenn som oppgir at de alltid smører seg med solkrem når de er ute i sola. Når nordmenn dropper solkremen er det mange unnskyldninger, men de fleste virker rett og slett bare å være glemske, sier Grinaker.

Ifølge undersøkelsen oppgir 6 av 10 nordmenn at grunnen til at de ikke alltid smører seg er fordi de glemmer det, mens hver andre nordmann svarer at de glemmer å ta solkrem med seg. 1 av 10 oppgir også at de ikke blir solbrent, og dermed ikke trenger å smøre seg.

– Selv om man ikke nødvendigvis blir solbrent, så betyr ikke det at man ikke bør smøre seg. Soleksponering over tid vil uansett kunne føre til skader som: tidlig aldring, soleksem, pigmentflekker, og i verste tilfelle, hudkreft, sier hun og legger til:

– Norge er dessverre i verdenstoppen i å få hudkreft, så jeg oppfordrer alle til å følge solvettreglene fra Kreftforeningen, både denne helgen og resten av sommeren.

Kan gi dårligere solbeskyttelse

Grinaker forklarer at solkremer flest er merket med et symbol som sier at de er holdbare i 12 måneder etter åpning. Dette poengterer hun imidlertid at avhenger av hvordan solkremen er oppbevart.

– Solkrem skal oppbevares i romtemperatur, og skal ikke ha blitt utsatt for sand, vann, for høy varme, og aller viktigst – ikke blitt utsatt for direkte sollys. Om du ikke er sikker på om dette har skjedd med solkremen din, ville jeg tatt utgangspunkt i at solbeskyttelsen ikke er like god som da den ble åpnet, sier Grinaker, og oppfordrer avslutningsvis:

– Det vi alle uansett slurver mest med er at vi smører oss med for lite solkrem, og ikke gjentar smøringen ofte nok. Det burde alle være oppmerksomme på når de skal ut i solen.

Kilde: Farmasiet

Se også: Varmere klima gir lengre og kraftigere pollensesong