Kosttilskudd stopper ikke coronavirus

0
153
Det er ingen tvil om at et godt immunforsvar er avgjørende når kroppen skal bekjempe sykdommer, men det finnes ingen supermat eller piller som kan hindre deg i å bli smittet av koronavirus, sier Karina Kaupang, direktør for avdeling mat i Mattilsynet. Foto: NTB Scanpix
Advertisement

På internett og i sosiale medier florerer det av «gode» råd om kosttilskudd som skal gi deg et sterkere immunforsvar, hjelpe deg med å redusere betennelser eller hindre deg i å bli smittet av coronaviruset. Mattilsynet advarer sterkt mot slike påstander, og ber alle følge helsemyndighetenes råd, samt ha god kjøkkenhygiene.

Mens viruset spres over hele verden, og land setter inn tiltak for å beskytte innbyggerne mot å bli smittet, tilbyr useriøse aktører kosttilskudd som skal forhindre eller kurere folk mot coronavirus.

Advertisement

– Det er ingen tvil om at et godt immunforsvar er avgjørende når kroppen skal bekjempe sykdommer, men det finnes ingen supermat eller piller som kan hindre deg i å bli smittet av coronavirus, sier Karina Kaupang, direktør for avdeling mat i Mattilsynet.

Les: Global mangel på kondomer

Vær forsiktig hvis produkter markedsføres på måter som dette:

  • Bruker språk eller bilder i markedsføringen der du får inntrykk av at produktet kan forhindre eller kurere coronasmitte.
  • Henviser til selverklærte leger, helsepersonell, eksperter eller andre uoffisielle kilder som sier at produktet kan forhindre eller kurere coronasmitte.
  • Henviser med navn eller logo til myndigheter, offisielle eksperter eller internasjonale. institusjoner som angivelig har godkjent beskyttelses- eller helbredende påstander, uten å oppgi lenke eller henvisninger til offisielle dokumenter.
  • Bruker påstander som «bare tilgjengelig i dag», «selges raskt ut» e.l.
  • Er dyrere enn prisen på tilsvarende produkter, fordi de påstår produktet vil forhindre eller kurere koronasmitte.

Følge rådene fra helsemyndighetene

Den aller beste måten å beskytte seg mot coronavirus på, er å følge rådene fra helsemyndighetene. I tillegg er det alltid viktig med god hygiene på kjøkkenet når du skal lage mat.

– Vask hendene grundig med såpe og vann før du lager maten og før du skal spise. Har du ikke såpe og vann tilgjengelig, bruk hånddesinfeksjonsmiddel/håndsprit, sier Kaupang.

Du finner mer informasjon og råd her: