Hvordan påvirker sukker kroppen vår?

0
527
sukker
Advertisement

Når blodet inneholder for mye glukose, kan insulin ikke fungere normalt, det vil si at cellene slipper sukkeret. Vi sier da at kroppen har blitt insulinresistent. I boken «Diabeteskode for å forebygge og kurere type 2 diabetes naturlig» presenterer den canadiske legen Jason Fung sine revolusjonerende tanker om hvordan type 2 diabetes kan forebygges og helbredes.

Tenk på kroppen din som en stor bolle med sukker. Når du er født, er bollen tom. Årene går forbi, du spiser sukker og raffinerte karbohydrater, og bollen fylles gradvis. Men en dag er bollen full, så neste gang du fyller opp med sukker, renner det over kantene.

Les: Vi elsker kaffe, men hvor mye er for mye?

Det samme skjer i kroppen. Når vi spiser sukker, frigjøres hormonet insulin slik at sukkeret kan slippes ut i cellene som bruker det som energi. Hvis kroppen ikke brenner sukkeret riktig, fyller cellene seg med årene – det kan ta flere tiår – til de endelig ikke klarer å håndtere mer. Neste gang du spiser sukker, kan insulinet ikke klemme seg inn i de overfylte cellene, slik at sukkeret «strømmer over» og ender opp i blodet i stedet. Sukker transporteres i blodet i et skjema som kalles glukose, og å ha for mye glukose i blodet, det vil si høye blodsukkernivåer, er et av de viktigste symptomene på type 2 diabetes.

Når blodet inneholder for mye glukose, kan insulin ikke fungere normalt, det vil si at cellene slipper sukkeret. Vi sier da at kroppen har blitt insulinresistent, men det er egentlig ikke feil av insulin. Det virkelige problemet er at cellene er oversvømmet med sukker. De høye nivåene av sukker i blodet er bare en del av problemet – alle kroppens celler inneholder for mye sukker. Type 2 diabetes er bare et flomfenomen som oppstår når det er for mye sukker i hele kroppen.

Les på F7: Stephanie Sarley mener Kondomeriet har kopiert hennes erotiske fruktkunst

Kroppets respons på overflødig blodsukker er å frigjøre enda mer insulin for å overvinne motstanden. Dette betyr at enda mer sukker blir tvunget inn i de oversvømte cellene for å holde blodsukkeret på normale nivåer. Dette virker, men bare for øyeblikket fordi problemet med sukkeroverskudd ikke er tatt opp; Den har bare flyttet fra blodet til cellene, og forverrer insulinresistensen. Selv om kroppen frigjør enda mer insulin, kommer det til et punkt der cellene ikke kan motta mer glukose.

Hva skjer i kroppen hvis vi ikke blir kvitt overflødig glukose? For det første fortsetter kroppen å produsere mer insulin for å prøve å injisere mer glukose inn i cellene. Men det forverrer bare insulinresistens og skaper en ond sirkel. Når insulinnivåene ikke lenger holder øye med økt motstand, stiger blodsukkernivået til høye nivåer. Det er da legen sannsynligvis gir deg diagnosen av type 2 diabetes.
Legen din kan foreskrive insulininjeksjoner, eller muligens metformin, for å senke blodsukkeret, men disse legemidlene kan ikke eliminere glukoseoverskuddet fra kroppen. I stedet er effekten at glukose fortsatt er tatt opp fra blodet og presset tilbake i kroppen. Glukosen blir deretter transportert til andre organer, for eksempel nyrer, nerver, øyne og hjerte, hvor det til slutt skaper andre problemer. Ingenting har blitt gjort om det virkelige problemet.

Jo mer glukose kroppen blir tvunget til å motta, desto mer insulin er nødvendig for å overvinne motstanden mot insulin. Men det gir bare enda mer motstand, da cellene svulmer mer og mer. Når kroppen ikke kan produsere mer insulin, trenger du medisinering. For det første er et stoff nok, men da blir det to og tre, og da må du øke dosene. Slik er det: Hvis du må ta mer medisiner for å holde blodsukkernivået på et nivå, blir diabetesen din verre.
Bli kvitt sukkeret. Det er egentlig bare to måter å lykkes på:
1. Spis mindre sukker
2. Brenn resterende sukker.

Kilde: Fra boken «Diabeteskoden – for å forebygge og kurere type 2 diabetes naturlig» Jason Fung

Jason Fung er en lege og spesialist i nyresykdom. Han er grunnlegger av Intensive Diet Management Program i Toronto, Canada, som behandler type 2 diabetes pasienter.

Les på F7City: Nytt matmekka i København