Helseroboter vil halvere antall sykehusbesøk

0
163
Advertisement

Reduserte sykehuskøer, mindre ensomhet og kjappere identifisering av sykdommer vil være konsekvensene av robotenes integrering i hverdagen vår. Det fremkommer i en Huawei-rapport om teknologitrender for 2025.

Filmer som iRobot og Terminator har trolig gjort mange bekymret for konsekvensene av et robotstyrt samfunn, men roboter er allerede en stor og viktig del av livene våre. I fremtiden vil tilstedeværelsen av roboter øke, noe vi vil merke positivt på flere områder. Dette beskrives i Huaweis Global Industry Vision-rapport som spår teknologiske trender for 2025.

Les: Stjernekokk Jamie Oliver har gått ned 12 kilo ved å endre noen små ting

Én av disse trendene er robotenes integrering i hverdagen vår. Rapporten spår at 14 prosent av verdens befolkning vil ha en robot i hjemmet innen 2025. Disse robotene vil kunne gi oss bedre helse, være selskap for oss, gjøre oppgaver i hjemmet og redusere handikap.

Les på Popidol: Hvordan kan en 8-åring tjene 200 millioner i året?

Halvering av sykehusbesøk

Rapporten anslår at vi vil få førstehjelpsroboter som kan reagere umiddelbart ved kritiske hendelser, som hjerteinfarkt eller astmaanfall. Da vil de både kunne utføre behandlinger og tilkalle hjelp.

I tillegg vil robotene kunne gjøre helsesjekker og rapportere tilbake til en lege eller sykepleier. Ved faresignaler vil de kunne beordre et legebesøk, eller i verste fall ambulanse, noe rapporten anslår vil føre til en halvering i antall sykehusbesøk på sikt.

Reduserer handikap

Roboter vil også bistå mennesker med handikap, både i diagnostisering og behandling. For eksempel utvikles det nå roboter som kan identifisere autisme hos barn basert på dialog og videoanalyse av ansiktsuttrykk.

Det finnes lignende teknologi for oppdaging av øyesykdommer. Appen Track AI, som Huawei har vært med på å utvikle, gjennomfører tester som identifiserer potensielle øyesykdommer hos små barn.

En praktisk hjelper for de eldre

Eldre vil også få stor nytte av fremtidens roboter, både som selskap og som en praktisk hjelper. Den norske roboten «Eve» kan for eksempel plukke opp gjenstander fra gulvet, hjelpe deg inn i dusjen eller hente ting for deg. Huawei anslår at det vil være ti roboter per eldrehjem innen 2025*.

En annen norsk robot, «AV1», kan hjelpe hjemmeværende å delta i undervisning eller sosiale arrangementer, noe som er med på å redusere ensomhet.

Integreringen av roboter er bare én av ti trender Huawei spår for 2025. Les mer om disse i den fullstendige rapporten her.