Fraværsgrensen gir press hos fastlegen

0
450
Ikke alle elever er som Ferris Bueller i 80-talls-klassikeren "Skulk med stil"
Advertisement

Kampen mot fravær for elever på videregående skole har vært en prioritet fra Regjeringens side. – Dette var en av Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen sine hovedsaker fra tiden som Kunnskapsminister. 

Elever har ikke samme rettigheter som ansatte

Advertisement

Problemet er som følger, en elev har ikke mulighet til å levere egenmelding, eneste som kan gi legitimt fravær er legen som må skrive ut en sykemelding. Konsekvensen av å få mer enn 10 % fravær i et enkelt fag fører til at man ikke får karakter og nå ta opp faget igjen.

Les: Enkle livsstilsråd reduserer ikke diabetes

Presset på fastleger som følge av elever som trenger sykemeldinger har blitt så stort at de har blitt nødt til å gjøre noe.

Les på Sporten: Sanchez vil bort fra Old Trafford

Dette er resultatet når det ikke er lov med egenmeldinger

Fastlegene i Sandnes og Stavanger vil ikke gi skoleungdom attest for sykefravær før ved fjerde fraværsdag, skriver Dagsavisen Rogalands Avis. Etter fraværsgrensen for videregående skoler ble innført, har skoleungdom oppsøkt leger for plager som legene ikke mener krever legekonsultasjon.

Blir du for eksempel forkjølet og får vondt i hodet eller magen er ikke skolen det rette for deg, men det er heller ikke nødvendig å se legen av medisinske årsaker. – Elever faller nå mellom to stoler hvis de ikke er syke nok.

Man kan lure på hva myndighetene forventet egentlig, klart når eneste mulighet til å «være syk» og ha lovlig fravær er å oppsøke legen at det blir press på fastlegene.

Du skal ikke se bort ifra at andre fastleger følger Sandnes og Stavanger sitt eksempel, et resultat blir trolig at «egenmelding» blir gjeninnført. – At skoleelver skal ha mindre rettigheter enn vanlig ansatte er underlig.

Les på Popidol: Pokemon Go kopi: Nå vil katolikker løpe rundt med mobil