sss
Home Helse Folkehelseinstituttet friskmelder vanlige e-sigaretter

Folkehelseinstituttet friskmelder vanlige e-sigaretter

0
148

Folkehelseinstituttet mener at damping av virkestoffet THC og fortykningsmiddelet vitamin E-acetat er sannsynlige årsaker til det akutte utbruddet av lungesykdom i USA.

Det kommer frem i Folkehelseinstituttets nyeste redegjørelse om e-sigaretter, bestilt av Helse- og omsorgsdepartementet. De fleste sykdomstilfellene i USA oppgir å ha brukt cannabis-konsentrater med virkestoffet THC som dampevæske i e-sigarettene.

Les: Den nye p-pillen kan være mikronåler

Salg i Norge neste år

Neste år skal de drøyt 150 000 nordmennene som til nå har byttet ut tobakksigaretter med e-sigaretter kunne kjøpe nikotinholdig væske i Norge. Etter flere utsettelser har regjeringen nå varslet at salget av nikotinholdig dampevæske i Norge åpner i 2020.

– Redegjørelsen fra Folkehelseinstituttet viser nok en gang viktigheten av at Norge åpner for et regulert salg av e-sigaretter. Salget av nikotinholdig dampevæske lar vente på seg i Norge, og norske forbrukere handler dampevæske i butikker langs grensen eller i utenlandske nettbutikker. Det betyr at verken forbruker eller norske myndigheter har kontroll på hva dampevæsken inneholder, sier Norvald Heidel i Nordic Light.

Les på F7: Julens mest populære reisemål

Et strengt regelverk

Det er stor forskjell på regulering av e-sigaretter i USA og Europa. I EU må produsentene forholde seg til et omfattende regelverk som blant annet regulerer markedstilgang, nikotininnhold og markedsføring.

I USA er det få reguleringer knyttet til e-sigaretter. Folkehelseinstituttet understreker at virkestoffet THC er forbudt og bruke og å omsette i Norge.

– Gjennom det europeiske tobakksdirektivet stiller EU høye krav til produsentene. Legemiddelverket vil ha ansvar for å kvalitetssikre alle produktene som kommer for salg. Dermed kan norske forbrukere være trygge, sier Norvald Heidel i Nordic Light.

Ingen sykdomstilfeller i England

Det er ikke observert sykdomstilfeller i England, hvor det er 3,6 millioner mennesker som damper e-sigaretter. Det britiske folkehelseinstituttet Public Health England anbefaler e-sigaretter til alle britiske røykere på bakgrunn av det er 95% mindre skadelig enn tobakksigaretter. De er nå bekymret for at tidligere røykere går fra e-sigaretter og tilbake til tobakkssigaretter etter å ha lest om sykdomstilfellene i USA.