sss
Home Helse Dette er en app som faktisk redder liv

Dette er en app som faktisk redder liv

0
1071

De aller fleste app lover mye, og brukes nesten ikke etter de er lastet ned på mobilen din. Denne appen er viktig og redder faktisk liv. – En norskutviklet app forteller 113-sentralen nøyaktig hvor du er når du ringer 113 fra appen.

Tenk deg at du kjører bil på et ukjent sted og havner i en ulykke, eller at noen i turfølget går seg bort eller skader seg. Da må redningsetatene vite nøyaktig hvor du er. Frustrasjonen av å ikke finne frem har pilot Geir Arne Mathisen i Norsk Luftambulanse kjent på mange ganger.

– Det er frustrerende. Vi vet at en person trenger vår hjelp, og vi har utstyr og kompetanse. Vi er i området og har kommet frem, men så er vi ikke fremme likevel fordi vi må lete etter vedkommende, forteller Mathiesen.

Tiden er avgjørende
Minuttene betyr alt når tilstanden er kritisk. For pasienten og de rundt er det også en trygghet å vite at nødetatene finner frem med en gang, sier Mathiesen.

– Ofte vet ikke folk hvor de er, og i en stresset situasjon kan det være vanskelig å forklare selv kjente plasser. Da er det enkelt å trykke på en knapp og vite at 113-sentralen automatisk får nøyaktig informasjon om hvor du er. På den måten kan de fokusere på å gi råd og hjelp i stedet for å bruke tid på lokalisering, sier Mathiesen.

Én million har lastet ned
Appen «Hjelp 113», er utviklet av Stiftelsen Norsk Luftambulanse og over én million nordmenn har allerede lastet den ned.

– Vi oppfordrer alle til å oppdaterer appen og legge inn sitt eget telefonnummer. Det er helt nødvendig for at posisjonen skal bli sendt automatisk til 113-sentralen når du ringer fra appen. I tillegg til å gi trygghet til befolkningen er den svært viktig for å få hjelpen ut raskt og til riktig sted, forklarer Mathiesen.

Daglig ringer folk 113 uten å kunne oppgi hvor de er og det er frustrerende, sier sykepleier Thomas Christensen som jobber ved 113-sentralen i Oslo.

– Vi har hatt mange situasjoner der det står mellom liv og død, og vi vet ikke hvor innringer er. Samtidig som vi skal veilede i førstehjelp på stedet, må vi forsøke å finne ut hvor vedkommende befinner seg. Å få hjelpen raskt fram er det som til syvende og sist ofte er avgjørende for om pasienten overlever.

Kan redde flere
Oppdateringen av appen er et samarbeid med Helsedirektoratet. De oppfordrer alle til å ha denne appen på smarttelefonen sin.

– Vi kan faktisk redde opptil 20 liv hvert år hvis folk begynner å ringe 113 fra denne appen. Hvis vi kan spare 30 sekunder i samtalen med innringer ved en hjertestans kan det bety forskjellen på liv og død, sier seniorrådgiver Bjørn Jamtli i Helsedirektoratet.

Nødnummeret til brann, 110, er også med i appen. Nødnummeret til politi, 112, kommer i appen i løpet av 2018. Appen fungerer kun i Norge.

 

Uvisshet er det verste

Hjelp 113

– Noe av det mest frustrerende vi opplever, er utrykninger hvor det er uklart hvor pasienten befinner seg, sier Kroken. Han forteller at de har flere historier der appen har gitt dem den nøyaktige posisjonen til folk i fare, og derfor har reddet liv.

– De sier selv at hadde det ikke vært for appen, hadde de kanskje ikke vært her i dag.

Det er imidlertid viktig å ha i bakhodet at både dekning og hastighet i mobilnettet kan variere. Derfor må du ikke ene og alene satse på mobiltelefonen for å være trygg når du er på tur.

Forbered turen med Norsk Luftambulanses gratis nød-app:

Hjelp på veien

Naf-app

Hos NAF kan du oppgi GPS-posisjonen når du ringer deres alarmsentral (08505). Deretter vil NAF videreformidle informasjonen til bergingsfirmaet som får oppdraget. Du får også oversikt over dine medlemsfordeler både i Norge og i utlandet. Disse vises som lister eller kart utfra hvor du er eller dit du skal.

I tillegg finner du en del råd og tips om bil, bilferie og bilhold.

Falck Veihjelp

Falckbil-app

Med appen Falcks Veihjelp får du hjelp hvis uhellet er ute. Appen har et kart som viser din posisjon og sender denne til Falck dersom du har behov for deres hjelp.

Den finner også nærmeste Falck-stasjon for deg i hele Norden, samt gode råd og nyttige tips til deg som bileier. Du kan bruke appen uten et Falck-medlemskap, men for å få fullt utbytte av appen må du være medlem i Falck Bil.