Dette bør barnefamilier bruke penger på

0
186
Advertisement

Det er deilig at en av Storbritannias ledende barnepsykologer er helt enig med undertegnede og kommer med forsking og erfaring som underbygger det han sier. – Foreldre kaster bort tusenvis av kroner hver eneste år på leker til barna, mens de i stedet burde bruke pengene på ferier. 

Den britiske avisen The Telegraph har en stor artikkel om saken.

Advertisement

«Har du noen anelse om hvor mange av gavene du gir til barna dine faktisk ikke er ønsket eller verdsatt i det hele tatt?» spør Oliver James, barnepsykolog og forfatter av flere bøker om forholdet mellom foreldre og barna deres.

Les: Den nye p-pillen kan være mikronåler

Storbritannia er et av de landene i verden som bruker mest penger på barneleker i gjennomsnitt. I gjennomsnitt bruker foreldre 5324 kroner per barn.

«Hele bransjen med å gi barna sine materielle fordeler – i dyrere former når de blir eldre – handler 100 prosent om å tjene penger,» sier Oliver James.

«På den annen side blir familieferier absolutt verdsatt av barn, både for øyeblikket, men også lenge etterpå i minnene. Så hvis du må bruke penger på noe, så er det ganske tydelig hva som gir mest mening».

Studier viser, ifølge The Telegraph, at vi i økende grad kjøper flere og flere gjenstander til tross for at vi opplever det som langt mer meningsfylt å reise. Barn er ikke forskjellige fra voksne på det feltet, sier Oliver James. De setter bare pris på andre ting om reisen.

Les på F7: En hvithval leker “catch” med rugbyball nær sørpolen

«Den første og mest enkle feilen foreldre gjør er å tenke på at barna vil finne den samme spenningen som de voksne synes er spennende. Finkultur i alle former for eksempel».

Men det betyr heller ikke at en ferie med fin kultur er helt bortkastet på barn. Oliver James eksemplifiserer en tur til Paris med sine egne barn, som da var 10 og 14 år gamle.

«Datteren min var veldig interessert i kunst. Men det eneste sønnen min var interessert i var sportsklær. Men de syntes begge at det var ganske gøy å spotte meg for det dårlige hotellet jeg hadde bestilt. Det har siden blitt litt av en legende i familien vår. Disse minnene huskes»

I følge Oliver James bør man være nøye, fordi ferier gir barna en sjanse til å skape lengre perioder med lek med foreldrene. – Han erkjenner at leketøy også handler om leker, men sier at mange leker produsert i dag ofte er individuelle spill som flytter barnet vekk fra familien og inn i rommet. Derfor gir ikke leker mye familietid.

Barnepsykologen sier at det ikke spiller noen rolle hvor ferien går.

«Det handler om å ha tid til å snakke med foreldrene dine, dele en is og føle øyeblikk når ens ønsker blir tatt i betraktning»