Dedikerte fotballfans har større risiko for hjerteinfarkt på grunn av stress

0
288
Disse gutta har det ikke bra
Advertisement

En stor undersøkelse viser at de aller mest dedikerte fotballfans har en økt risiko for hjerteinfarkt. – Vi vet alle som er fan at det ikke er alltid er like lett å støtte en fotballklubb. Der er berg og dalbane-følelsene og det faktum at det er utenfor vår kontroll som forskerne mener er årsaken.  

Hvor mye vi lar fotball påvirke livene våre, avhenger av hvor dypt involvert vi er, ny forskning sier at hengivne fans risikerer alvorlig skade.

Les: Hvorfor du trolig ikke trenger å spise mer protein

En studie av Oxford Universitet fant forskere fant at lojale støttespillere opplever så intense nivåer av fysisk stress mens de ser på teamet deres spiller at de kan sette seg selv i fare for å få et hjerteinfarkt, ifølge BBC.

Forskerne testet spytt fra brasilianske fans under deres sjokkerende 7-1 nederlag mot Tyskland på verdensmesterskapet i 2014. De fant at nivåene av hormonet kortisol skjøt i under semifinaletapet. – Det var ikke noen forskjeller mellom kvinner og menn i stressnivå.

Les på Sporten: Mens United kaver på overgangsmarkedet styrer Liverpool seg inn mot Isco

Dr Martha Newson, forsker ved Centre for the Study of Social Cohesion at Oxford, sa: “Fans som er sterkt sammensmeltet med teamet sitt – det vil si har en sterk følelse av å være ‘ett’ med teamet sitt – opplever det største fysiologiske stresset svar når de ser på en kamp. ”

«Fans som er mer tilfeldige støttespillere opplever også stress, men ikke så ekstremt.»

Hevede nivåer av kortisol i en lengre periode kan øke blodtrykket, innsnevre blodkar og skade et allerede svekket hjerte. Det kan også gi mennesker en følelse av forestående undergang, at livet deres er i fare eller at de er under angrep.

Tidligere forskning på effekten av å følge fotball fant en økning i hjerteinfarkt blant fans på viktige kampdager, enten de følger klubb eller land.

Den siste studien sporet kortisolnivåer i 40 fans spytt før, under og etter tre VM-kamper.

De største tegnene på stress kom i semifinalen.

«Det var en opprivende kamp – så mange stormet ut med hulking,» sa Dr. Newson til BBC News.

Imidlertid ble mestringsteknikker som humor og klemme brukt for å redusere stress til nivåene før kampen.

Dr. Newson mener stadioner bør hjelpe ved å dimme lysene og spille beroligende musikk etter spill.

Hun la til: «Klubber kan være i stand til å tilby hjerteskjerming eller andre helsetiltak til høyt engasjerte fans som har størst risiko for å oppleve økt stress i løpet av spillet.»