Danske forskere med gjennombrudd: Nytt våpen i kampen mot kreft

0
203
Advertisement

Nye behandlinger for aggressive kreftformer blir mulig etter at danske forskere fra Københavns universitet gjorde et funn. Et kreftbekjempende molekyl deler DNAs kromosomer i hundrevis av biter.

Kan drepe kreftceller

Et nytt våpen mot kreft kan være på vei, etter at forskere fra Københavns universitet har vist at cellene i kroppen vår kan overleve og formere seg under større belastning enn tidligere antatt.

Les: Trenden med nakne ankler er faktisk farlig

Det skriver universitetet i København på fredag.

Forskningen baner vei for en ny metode for å bekjempe kreftceller som provoserer celledød.

«Vi står kanskje foran fødselen av et helt nytt molekyl som kan brukes til å bekjempe kreft. Ved å snu forskningen vår opp ned, får vi i utgangspunktet en ny strategi som tar sikte på å utnytte en innebygd svakhet i kreftceller og få dem til å splitte fra hverandre når de deler seg» sier førsteamanuensis Luis Toledo ved Institutt for cellulære og molekylær medisin.

Ved å dele cellene raskere enn de kan, vil kromosomene til DNA bli delt opp i hundrevis – et fenomen som forskere kaller en «replikasjonskatastrofe» som fører til celledød.

Les på Sporten: Kuppet mot den tidligere Real Madrid-manageren er i gang

Utnytter iboende svakhet i kreftceller
Når en celle deler seg, åpnes dens DNA-streng på langs som en glidelås som glidelås opp og blir til to enkeltstrengede DNA-tråder.

Tradisjonelt har forskere ansett det enstrengede DNA-stadiet som belastende for cellen – at DNAet ville samle seg så raskt som mulig inn i en ny celle.

Men den nye forskningen viser at enkeltstrenget DNA er langt mer naturlig enn tidligere antatt, og at strengene har mekanismer for å beskytte seg selv på det stadiet.

Det er her potensialet for det nye kreftverket mot kreft ligger. Ved å få cellene til å produsere enkeltstrenget DNA raskere enn tråden kan beskytte seg selv, kan cellen komme til liv.