Jeg er fullstendig klar over at overskriften virker som om den er hentet ut av bibelen, men dette er ikke et mirakel, men et resultat av forsking og offentlig finansiering.
Det er svært gode nyheter som kommer ut av Linköpings universitet hvor forskere har klart å lage et hornhinneimplantat laget av svineskinn som potensielt kan gjenopprette synet til blinde mennesker.
Ved å bruke protein fra griseskinn har forskere lykkes med å lage en kunstig hornhinne, ifølge en studie publisert i tidsskriftet Nature Biotechnology. Det er imidlertid fortsatt bare en pilotstudie.
20 blinde eller delvis blinde personer ble implantert med den nye oppfinnelsen, og de fikk alle tilbake synet. To år etter operasjonen var det fortsatt ingen komplikasjoner.
Les: BBC-serien «Mortimer and Whitehouse: Gone Fishing» drar naturlig nok til Lofoten
Dette skriver Linköpings universitet i en pressemelding!
Hornhinnen er det ytterste laget av øyet. Den består først og fremst av proteinet kollagen, og det er mye av dette i grisehud. Forskerne hentet ut kollagenmolekyler fra grisehud, og i laboratoriet fikk de laget et fast og gjennomsiktig materiale som tålte å bli implantert.
Hvis forskernes nye implantat viser seg å fortsette å være problemfritt, kan det utgjøre en stor forskjell for blinde over hele verden – også i fattige land, forklarer Mehrdad Rafat, som er en av forskerne bak studien. Han er seniorforsker i bioingeniørfag ved Linköpings universitet og har patent på oppfinnelsen gjennom selskapet LinkoCare AB.
– Vi har lagt mye energi i å sørge for at vår oppfinnelse blir allment tilgjengelig og så billig at den ikke bare er for de rike. Derfor kan denne teknologien brukes i alle deler av verden, sier Mehrdad Rafat i pressemeldingen.
Det er mange fordeler med den nye metoden. For det første kan en hornhinne bare lagres i opptil to uker før den må implanteres i en pasient. Den nye hornhinnen laget av griseskinn kan derimot lagres i opptil to år.
Og operasjonen er også mindre tungvint. Legen må lage et lite snitt i øyet der implantatet kan komme inn. Den opprinnelige hornhinnen må derfor ikke fjernes først, og derfor er det ikke behov for sting.
Det trengs imidlertid en større studie, og den må også godkjennes av myndighetene før vi kan se den i bruk i helsevesenet.
Les på Sporten: Svensk stjerne til Premier League for rekordsum!