sss
Home Forskning Ny studie: Bare ti minutter med hund eller katt reduserer stress

Ny studie: Bare ti minutter med hund eller katt reduserer stress

0
297

Dette er noe vi egentlig allerede vet, men det er helt greit å få det videnskapelig bekreftet.- Nye studier viser at det trengs så lite som ti minutter sammen med katter eller hunder for å  «signifikant» redusere stress

Vi regner med at det gjelder for oss alle, selv om denne undersøkelsen er gjort på av forskere ved Washington State University på deres studenter. – De beveger seg i et stressende miljø med store klasser oppgaver og eksamener, dette kommer ofte sammen med jobb og regninger som må betales.

Et resultat av disse undersøkelsene som har pågått i mange år er egne  «Pet Your Stress Away» programmer som lar studenter få tid sammen med hunder og katter i stressende perioder.

Les: Ensomheten tar ikke ferie

«Bare 10 minutter kan få betydelig innvirkning,» sier Patricia Pendry, en lektor i WSUs institutt for menneskelig utvikling. «Studenter i vår studie som inter agerte med katter og hunder, hadde en betydelig reduksjon i kortisol, et sentralt stresshormon.»

Pendry publiserte disse funnene med WSU-kandidatstudenten Jaymie Todayriff i måneden i AERA Open, en åpen tilgangskatalog utgitt av American Educational Research Association.

Dette er den første studien som har vist reduksjoner i studenters cortisolnivå under en reell intervensjon i stedet for i laboratorie setting.

Les på Sporten: Gareth Bale blir verdens best betalte spiller – hvis han sier ja

Studien involverte 249 studenter elever delt inn i fire grupper.

Den første gruppen fikk hands-on samhandling i små grupper med katter og hunder i 10 minutter. – De kunne samhandle med dyrene slik de selv ville.

Den andre gruppen måtte vente i kø for å samhandle.

Den tredje gruppen så på en lysbildefremvisning av de samme dyrene som var tilgjengelige under intervensjonen, mens den fjerde gruppen var «venteliste». De studentene ventet på sin tur stille i 10 minutter uten telefoner, lesemateriell eller andre stimuli, men ble fortalt at de ville oppleve dyreinteraksjon snart.

Flere spyttkortisolprøver ble samlet fra hver deltaker, og startet om morgenen da de våknet opp. Når alle dataene ble knust fra de forskjellige prøvene, viste studentene som interagerte direkte med kjæledyrene, betydelig mindre kortisol i spytten etter samspillet. Disse resultatene ble funnet selv mens man vurderte at enkelte elever kanskje har hatt svært høye eller lave nivåer til å begynne med.

«Vi visste allerede at studentene liker å samhandle med dyr, og at det hjelper dem med å oppleve mer positive følelser,» sa Pendry. «Det vi ønsket å lære var om denne eksponeringen ville hjelpe elevene å redusere stresset på en mindre subjektiv måte. Og det gjorde det, det er spennende fordi reduksjonen av stresshormoner kan med tiden gi betydelige fordeler for fysisk og psykisk helse. »

Les på Popidol: Quentin Tarantino vil lage Star Trek på en måte du aldri før har sett

Nå fortsetter Pendry og hennes team dette arbeidet ved å undersøke virkningen av et fire ukers langt dyrstøttet stressforebyggingsprogram. Foreløpige resultater er svært positive, med en oppfølgingsundersøkelse som viser at funnene fra det nylig publiserte arbeidet holder opp. De håper å publisere de endelige resultatene av det arbeidet i nær fremtid.

Reprinted fra Washington State University