Influensavaksine redder liv

0
334
Eyr-legene skriver ut resept og helsepersonell i Apotek 1 setter vaksinen. Et svært verdifullt samarbeid. Foto: Apotek 1
Advertisement

I Norge døde 1.700 mennesker av influensa i 2016/2017 sesongen, og oktober er startskuddet for årets influensasesong. Hele 1,6 millioner nordmenn er i risikogruppen og bør ta influensavaksinen, men i følge Folkehelseinstituttet tar kun 1/3 av de vaksinen. Det nasjonale målet er 75 %, så vi henger langt etter. 

Norges største vaksinasjonsklinikk?

Gjennom sommeren har Eyr og Apotek 1 kjørt en pilot på reisevaksiner, som har utelukkende vært positiv. Vi utvider nå tilbudet med influensavaksine.

Advertisement

Du bestiller influensavaksine av våre leger i Eyr-appen, og setter vaksinen hos Apotek 1. Med 60 vaksinasjonsapotek og høy tilgjengelighet gjennom Eyr-appen er vi trolig Norges største vaksinasjonsklinikk. Dette samarbeidet viser hva som er mulig når en digital start-up samarbeider med en stor aktør med fysiske lokasjoner. «Vi får en enorm distribusjonskraft gjennom Apotek 1, mens vi leverer en digital legetjenste til dem. Dette er et meget verdifullt samarbeid både for oss, Apotek 1 og ikke minst pasientene. Kundeopplevelsen og tilgjengeligheten øker markant», sier Karl Martin Lind, CEO i Eyr.

Høy samfunnsverdi

Får vi flere til å vaksinere seg vil vi redusere en stor samfunnskostnad. Den åpenbare årsaken er at vi redder liv ved å få flere i risikogruppen til å vaksinere seg, men får vi Ola og Kari Nordmann til å vaksinere seg vil samfunnsverdien bli svært høy. Ca 500.000 nordmenn får influensa hvert år. Du blir slått ut med feber og sengeliggende i ca en uke. Ofte kan du bli veldig sliten i lang tid etterpå. Det er tøft for den som får influensa, men det er også veldig dyrt for arbeidsgiver med høyt sykefravær på grunn av influensa.

I samarbeid med Nordstat gjorde Apotekerforeningen en undersøkelse hvor 32 % sa det var større sannsynlighet for at de tok vaksinen dersom den var mer tilgjengelig. Nå tilgjengeliggjør vi influensavaksinen for alle, og tror flere vil velge å ta vaksinen. «Norge har mye å vinne på at flere vaksinerer seg. Her handler det i stor grad om tilgjengeliggjøring og god informasjon om de helt opplagte fordelene ved å holde seg frisk», fortsetter Lind.

Les på Sporten: Diego Simeone: «Han er verdens beste»

Kvalifisert helsepersonell

Bestillingen av vaksinen går til en Eyr-lege som tar en medisinsk vurdering før de utskriver resept (i løpet av en virkedag). Selve vaksinen blir satt av kvalifisert helsepersonell hos Apotek 1. Resepten kan hentes ut i alle apotek, og derfor har du også muligheten til å sette vaksinen hos fastlegen om man ønsker det. Alle som setter vaksiner i Apotek 1 har fått opplæring i samsvar med Folkehelseinstituttets vaksinasjonsveileder for helsepersonell. I tillegg har de fått opplæring i førstehjelp, lokale bivirkninger, håndtering av straksallergi (anafylaktisk sjokk) og praktisk opplæring relevant for vaksinering. Vaksinatørene har også en direkte linje til Eyr-legene ved behov, men dette forekommer sjeldent.

«Erfaringene fra reisevaksinering i sommer har vært utelukkende positivt, og tilbakemeldinger fra pasientene har vært svært gode. Vi tilbyr den beste influensavaksinen på markedet. Alle over 65 år blir også oppfordret av Folkehelseinstituttet å ta Pneumokokkvaksine i tillegg til influensavaksine, derfor gir vi de resept på denne uten ekstra kostnad», avslutter Lind.

Hvor kan du få satt vaksinen?

Under ser du vaksineapotekene til Apotek 1. Du trenger ikke å bestille time for vaksine, det er bare å gå innom når det passer deg etter at du har fått resepten fra Eyr-legene.

Akershus
Apotek 1 Asker
Apotek 1 Eiksmarka
Apotek 1 Fornebu
Apotek 1 Romerike Helsebygg
Apotek 1 Ski Storsenter
Apotek 1 Skårersletta
Apotek 1 Vestby storsenter
Apotek 1 Vinterbro

Aust-Agder
Apotek 1 Krøgenes
Apotek 1 Svanen Arendal

Buskerud
Apotek 1 Mjøndalen
Apotek 1 Pålsøya
Apotek 1 Stortorvet Kongsberg

Hedmark
Apotek 1 Brumunddal
Apotek 1 Moelv

Hordaland
Apotek 1 Flåten
Apotek 1 Horisont
Apotek 1 Odda
Apotek 1 Os
Apotek 1 Svanen Bergen
Apotek 1 Voss

Møre og Romsdal
Apotek 1 Klokkersundet
Apotek 1 Løven Kristiansund
Apotek 1 Moa Gård
Apotek 1 Roseby

Nordland
Apotek 1 Sortland
Apotek 1 Tordenskiold

Oppland
Apotek 1 Gran
Apotek 1 Raufoss
Apotek 1 Vingnes

Oslo
Apotek 1 Holtet
Apotek 1 Sagene
Apotek 1 Sfinxen
Apotek 1 Stovner

Rogaland
Apotek 1 Amanda
Apotek 1 Gard
Apotek 1 Hjorten Stavanger
Apotek 1 Kilden
Apotek 1 Gard
Apotek 1 Hjorten Stavanger
Apotek 1 Kilden
Apotek 1 Kopervik
Apotek 1 Lerka
Apotek 1 Strand

Sogn og Fjordane
Apotek 1 Sogndal

Telemark
Apotek 1 Gråtenmoen

Troms
Apotek 1 Andselv
Apotek 1 Finnsnes

Trøndelag
Apotek 1 Melhus
Apotek 1 Rissa
Apotek 1 Solsiden
Apotek 1 Strindheim

Vest-Agder
Apotek 1 Amfi Flekkefjord
Apotek 1 Oktanten Sørlandssenteret

Vestfold
Apotek 1 Hvalen Tønsberg
Apotek 1 Indre Havn Sandefjord
Apotek 1 Løven Horten
Apotek 1 Nordstjernen Sandefjord
Apotek 1 Teie Torv

Østfold
Apotek 1 Bjørnen Sarpsborg
Apotek 1 Helsehuset Fredrikstad
Apotek 1 Moss Sentrum