Dette er insektene som stikker og biter. Slik unngår du dem i sommer

0
946
Foto: Norsk Hussopp Forsikring
Advertisement

Med varmere vær øker sjansen for å bli stukket av insekter. Som regel er det mer ubehagelig enn farlig. Dette er insektene du bør være obs på, og slik unngår du best å bli stukket, råder Norsk Hussopp Forsikring.

De aller fleste har nok opplevd insektbitt eller stikk, men heldigvis er det kun et fåtall dyr som stikker, biter eller gir vedvarende kløe hos mennesker.
– De vanligste er bier, veps, maur, klegg, lopper, mygg, flått, skabb og veggedyr. Sjansene er større på våren og sommeren og iblant kan det være vanskelig å vite hvilket insekt som har vært bortpå deg, sier skadesjef i Norsk Hussopp Forsikring Svein Stormoen.

Smertefulle og plagsomme stikk
Stikk fra veps, bier og humler kan være smertefulle, men med mindre man er allergisk er det sjelden farlige fordi det kun avgis små mengder gift i et stikk. Stikkeveps og humler kan stikke gjentatte ganger, i motsetning til bier som kun kan stikke en gang.

– Vepsestikk unngår man best ved å holde seg i ro, og ikke terge vepsen. Da stikker den vanligvis ikke, sier Stormoen i Norsk Hussopp Forsikring.

Om våren er vepsenes oppgave å bygge bol og passe larver for å øke kolonien. I denne perioden er de mest opptatt av seg og sine arbeidsoppgaver, mens de på høsten har gjort jobben sin og er mer opptatt av å jakte sukkerholdig næring.

– Det er på våren og tidlig på sommeren at det er mest hensiktsmessig og enklest å gjøre forebyggende og bekjempende tiltak. Alle stikkeveps i Norge er ettårige, og overlever ikke vinteren. Det er derfor lite poeng i å forsøke å bekjempe vepsene på senhøsten da det uansett vil dø ut i løpet av kort tid, forklarer skadesjefen.

Kleggen kan også tidvis være svært plagsom, fra våren og gjennom sommeren. Kleggen er ute etter blod, og med sine store munndeler er bittene derfor smertefulle. 

– Man kan sette opp feller, men ofte er det lite annet å gjøre enn dekke til kroppen med klær i områder med mye klegg, sier Stormoen


Vanskelige å unngå
Å klare å unngå et møte med mygg, maur eller edderkopper skal godt gjøre her til lands. Selv om de kan være irriterende og plagsomme, så er de ikke farlige. Noen blir oftere bitt av mygg enn andre, og grunnen kan være at vi skiller ut forskjellige stoffer. Noen steder i landet er det opplagt vanskeligere å unngå mygg enn andre.

– Det er vanskelig å sikre seg mot mygg, men ute kan man for eksempel bruke myggspiraler, eller maskiner som tiltrekker seg og samler myggen. Inne hjelper det med netting foran vinduene, hvis man er mye plaget. Noen reagerer mer på stikk enn andre, men heldigvis finnes det midler man kan føre på stikkene, som demper kløen, sier Stormoen.

Mange har også opplevd mauren som kryper opp leggen hvis man har stått stille ute der mauren ferdes. Rød skogsmaur kan bli aggressive når de blir forstyrret og kan bite og sprute maursyre. Dette kan være ubehagelig og svi litt, men er heldigvis ikke farlig og går over relativt rask.

Litt større edderkopper kan også bite, men siden de helst vi unngå mennesker, så skjer det ikke så ofte.

– Har du edderkopper i huset, så skal du egentlig være fornøyd. De fanger og spiser andre dyr som du ikke ønsker, som midd. Hvis du først skulle bli bitt, kan det føles som et biestikk, som vil gå over i løpet av et par timer, sier skadesjefen i Norsk Hussopp Forsikring.

Blir med hjem i bagasjen
Veggedyr har hatt en vesentlig økning i Norge de senere årene. Det siste året har antall bekjempelser sunket igjen som følge av mindre reising. Allikevel er det fortsatt et betydelig problem, og skadedyret var i fjor på tredjeplass på Folkehelseinstituttets statistikk over skadedyrbekjempelser.

– Insektet spres med mennesker og blir gjerne med i bagasjen vår hjem fra ferie. De lever av å suge blod fra mennesker, og gir fysiske stikk og reaksjoner på kroppen som ofte ser ut som et myggstikk eller utslett. Heldigvis er det relativt enkelt å forebygge, forteller Svein Stormoen.

Hvis du har vært uheldig og fått veggedyr i hus, finnes det dessverre ingen enkle måter å bli kvitt dem.

– Bekjempelse innebærer ofte en betydelig utgift og kan føre med seg en rekke praktiske utfordringer. I verste fall må huset tømmes og innboet fryses eller varmebehandles. En veggedyrbekjempelse koster gjerne fra 30-50 000 kroner, men kan også koste betydelig mer, sier Stormoen.

Kilde: Norsk Hussopp Forsikring

Se også: Det er ikke farlig å løfte med ryggen