Eksplosjon i verdens tilfeller av meslinger

0
280
Advertisement

Tilfeller av meslinger økte med 79 % på verdensbasis i 2022 på grunn av forsinkelser i barnevaksinering, sier WHO.

WHO og UNICEF sa at pandemien førte til at folk forsinket vaksinering av barna sine, og skapte «den perfekte stormen for spredning av en sykdom som meslinger .»

Advertisement

Les på Popidol: Vil forsøke enda en gang å skvise en suksess ut av «Dirty Dancing»

Verdens helseorganisasjon (WHO) og FNs barnefond (UNICEF) advarte onsdag om at foreldre utsetter vaksinering av barna sine under covid-19-pandemien, noe som bringer forekomsten av meslinger i år med 79 % over hele verden.

Det har allerede vært 21 «store og ødeleggende» meslingeutbrudd i år, de fleste av dem forekommer i Afrika og det østlige Middelhavet, sa helsebyråene. Til dags dato har det vært 17 338 tilfeller av meslinger på verdensbasis i januar og februar, sammenlignet med 9 665 tilfeller i samme periode i 2021.

«Forstyrrelsene av pandemien, den økende ulikheten i tilgang til vaksiner og avledning av ressurser fra rutinemessig vaksinering etterlater for mange barn uten beskyttelse mot meslinger og andre vaksineforebyggende sykdommer,» sa organisasjonene.

Les på Sporten: Ja, nå er det lov til å være oppgitt som Manchester United-supporter

Og siden de fleste land har fokusert på COVID-19-forebyggende tiltak, som maskeordenen når meslinger sprer seg, er dette nye forhold for alvorlige utbrudd.

«Det er oppmuntrende at folk i mange lokalsamfunn begynner å føle seg beskyttet nok mot COVID-19 til å gå tilbake til større sosial aktivitet. Men å gjøre det på steder der barn ikke får rutinemessige vaksinasjoner, skaper den perfekte stormen for spredning av en sykdom som meslinger , sier Catherine Russell, administrerende direktør i UNICEF.

Meslinger, et luftveisvirus, kan være dødelig for små barn, men kan forebygges med en to-dose vaksine først introdusert i 1963. Men uten vaksinen sprer meslinger seg raskt og kan svekke et barns immunsystem, noe som gjør dem mer utsatt for andre sykdommer som lungebetennelse.

«Disse epidemiene er et tegn på at barn over hele verden ikke blir vaksinert,» sa Russell.

«Meslinger er mer enn en farlig og potensielt dødelig sykdom. Det er også en tidlig indikasjon på at det er hull i vår globale vaksinasjonsdekning, hull som utsatte barn ikke har råd til.»

Da COVID-19-pandemien brøt ut i 2020, savnet 23 millioner barn primærvaksinering, sa organisasjoner. Den pågående pandemien, sammen med de internasjonale konfliktene i Ukraina, Etiopia, Somalia og Afghanistan, vil sannsynligvis fortsette å påvirke vaksinasjonsraten.

I forrige uke advarte Centers for Disease Control (CDC) om at amerikanske vaksinasjonsrater blant førskolebarn har sunket og at meslingevaksinasjon har falt med hele 93,6 % i skoleåret 2020-2021.

«Vi er bekymret for at manglende rutinevaksinasjoner kan utsette barn for sykdommer som meslinger og kikhoste kan forebygges, som er ekstremt smittsom og kan være svært alvorlig, spesielt for spedbarn og små barn,» sa Dr. Shannon Stokley, assisterende direktør for CDC. vaksinasjon.

Siden den høyeffektive meslingevaksinen med to doser først ble introdusert i 1963, har antallet tilfeller i USA falt betydelig, og viruset ble til slutt funnet å være utryddet i landet. Men før 2019-pandemien hadde USA alvorlige meslingeutbrudd og 1282 tilfeller ble rapportert over hele landet, det meste siden 1992, noe helsemyndigheter sa var på grunn av en økning i retorikk mot vaksine.

» Meslinger sa daværende CDC-direktør Dr. Robert Redfield i juni 2019.kan forebygges, og måten å få slutt på denne epidemien på er ved å sikre at alle barn og voksne som kan vaksineres er vaksinert,» Jo større fare er sykdommen som forhindres av vaksinen.»

I Norge har vi gjennom hele pandemien fortsatt med vårt vaksineprogram og har som et av få land ikke hatt noen økning.

I Polen som er svært nærme Norge har fått store problemer. Vi har observert en epidemisk økning i forekomsten av meslinger siden midten av 2018. I 2019 ble det registrert 1 492 tilfeller av meslinger – 4 ganger flere enn året før. Den epidemiske økningen i forekomsten i 2019 skjedde etter en nesten 10-års periode der sykdommen var svært godt kontrollert, nær eliminering.

Denne epidemiske økningen i forekomst av meslinger er relatert til den stadig synkende prosentandelen av personer vaksinert med to doser av MMR-vaksinen mot meslinger, kusma og røde hunder.

Denne økningen kunne vært forhindret hvis den høye over 95 % prosentandelen av personer vaksinert med to doser av MMR-vaksinen mot meslinger, kusma og røde hunder kunne opprettholdes. Dessverre har vaksinasjonsraten mot meslinger vært jevnt nedadgående i nesten 10 år, noe som i stor grad skyldes desinformasjon i sosiale nettverk.

Husk at det ikke finnes noen effektiv behandling for meslinger – å gi to doser av MMR-vaksinen er den eneste måten å beskytte mot meslinger på.