Mangel på søvn kan bokstavelig talt få hjernen til å spise seg selv

0
539
Advertisement

Vi vet alle det er skikkelig viktig med søvn, men det er mye som kan holde deg våken både gode og dårlige ting. En god fest eller sosiale samvær er alltid en god grunn til å være litt lenger oppe, men å sjekke facebook, gruble over problemer er ikke bra.

Vanen bør være å sove godt hver natt, hvis ikke spiser hjernen seg selv.

En studie hvor mus har blitt utsatt for «vanlig søvn», søvnmangel og kronisk søvnmangel samt vekking kommer med skremmende resultater. Studien er utført av Michele Bellesi fra Marche Polytechnic University i Italia og publisert i Journal of Neuroscience.

De benyttet blokk-ansiktsskanningsprogramvare til å måle synapsene og celleprosessene i musens frontale cortexer.

De fant at søvnberøvede mus viste økt aktivitet med astrocytceller, og kronisk søvnberøvede mus hadde økt aktivitet av mikroglialaktivering.

Mangel på søvn kan bokstavelig talt få hjernen til å spise seg selv

«Vi viser for første gang at deler av synapsene er bokstavelig talt spist av astrocytter på grunn av mindre søvn,» fortalte Bellesi New Scientist. Han forklarte imidlertid at dette ikke nødvendigvis er en dårlig ting, siden det kan være hjernens måte å «rydde» opp på gamle hjerneskuffer. Likevel er det hjerne-spising, og vi er ikke helt komfortable med det, selv om det kan være bra hjerne-spising.

Den økte mikroglialaktivering fra kronisk søvnmangel er imidlertid ikke så bra. Det kan føre til alvorlige hjernesykdommer, slik som Alzheimers. Så dette er veldig dårlig dårlig hjerne-spising.