Bekymret over pandemidrikking

0
145
Illustrasjon - Foto: Pixabay
Advertisement

En ny rapport vekker bekymring over folks alkoholvaner under korona. – Vi drikker mer hjemme, alene, i hverdagen og rundt barn. Det er urovekkende, sier Randi Hagen Eriksrud, generalsekretær i alkovettorganisasjonen Av-og-til.

Rapporten er utviklet av Rambøll Management Consulting på oppdrag fra Av-og-til. Rapporten har samlet forskning om alkohol, psykisk helse og samfunnskriser fra Norge og utlandet. I tillegg har Rambøll intervjuet 28 organisasjoner som jobber med sårbare grupper og alkoholproblematikk.

Les på F7: 200 millioner vaksinedoser satt i EU

Rapporten viser at

  • Det kan ha blitt en større skjevfordeling i alkoholkonsum. De som drakk mye før pandemien drikker mer nå.
  • Flere drikker i hverdagen, alene og i hjemmet.
  • Unge voksne, menn og barn og unge er spesielt sårbare for alkohol under pandemien.
  • Vi vil kunne se flere personer utvikle alkoholproblemer.

– Alkohol er en større risikofaktor slik vi lever nå, enn det den vanligvis er. Pandemien og smittevernstiltakene øker faren for å utvikle usunne alkoholvaner, samtidig som det gjør det vanskeligere å bli oppdaget og få hjelp, sier Eriksrud.

Drikkingen går hardt utover barn og unge

Av-og-til er spesielt bekymret for barn og unge som er blitt hardt rammet. I rapporten løfter mange organisasjoner bekymringer for barn og unge, og hvordan endringene i alkoholvaner har påvirket dem.

– Vi har vært mer hjemme, vi har vært mer med barna, og mange har vært i en sårbar situasjon med permitteringer og isolasjon. Samtidig sier flertallet at de drikker som før, eller marginalt mindre. For barnas del burde alkoholforbruket gått betydelig ned, sier Eriksrud.

Overlatt til hver enkelt

Eriksrud sier det er flere funn i rapporten som gir grunn til bekymring.

– Pandemien og smittevernstiltakene har økt faren for å bli rammet av alkoholavhengighet, enten ved at man selv mister kontroll over egen drikking, eller blir rammet som pårørende til noen som drikker for mye, sier Eriksrud.

Eriksrud hadde ønsket et større fokus på hvordan folk skal håndtere andre risikoer enn smitte under pandemien.

– Alle har hørt om meteren og hostekroken. Men å håndtere hverdagen med isolasjon og restriksjoner har i stor grad vært overlatt til hver enkelt av oss. Det er jeg redd vi vil se konsekvensene av fremover, sier Eriksrud.

Kilde: Av og til

Se også: Alkohol – en trussel mot FNs bærekraftsmål