Tror nesten jeg er forelsket i blåbær

0
523
Blåbær
Advertisement

Vi lar oss gjerne rive med i beskrivelsen av blåbær med alle de fantastiske egenskapene som den har. – Ikke bare smaker det fantastisk godt, det er også noe av det sunneste som du kan spise. 

I mange år har vi vært klar over fordelene som kommer gjennom at blåbær renser blodet og dermed reduserer hjertet og reduserer risikoen for kreft.

Forskere ved Universitetet i Cincinnati har undersøk om blåbær også påvirker hjernens aldring. – Resultatene er oppløftende for oss som liker blåbær.

Forskningen viser at pasienter som allerede har svekket kognitiv funksjon har god nytt av blåbær og får økt hjerneaktivitet. Bærene er med å bekjempe de ødeleggende effektene av ulike former for Demens og Alzheimers.

Tidligere har det blitt gjort forsøk på ikke syke personer for å se om det er sammenheng mellom bær og hukommelse, de har funnet en klar sammenheng, men ønsker nå å finne ut mer.

Blåbær ga økt hjerneaktivitet
Forskerne bak studien overvåket 47 amerikanske voksne fra 68 år og oppover med en mild kognitiv svikt. Over en periode på 16 uker fikk deltagerne i studien enten frysetørket blåbærpulver, en kopp med blåbær eller et placebo-pulver, en gang om dagen.

Forskerne så at de som fikk blåbærpulver hadde bedre minne og bedre tilgang til ord og begreper.

En MR-undersøkelse viste også at gruppen som fikk blåbær daglig hadde mer intens hjerneaktivitet enn dem som fikk placebo.

«Blåbær-gruppen demonstrerte en bedring i hukommelsen. De viste også et økt ordforråd og kjennskap til flere konsepter» sier Dr. Robert Krikorian, som ledet studien til den britiske avisen The Telegraph.

Testet med fiskeolje
I et annet eksperiment deltok 94 personer i alderen 62 år til 80 år, som selv mente at hukommelsen var i ferd med å svikte.

Deltagerne hadde ikke fått målt om de hadde kognitive problemer, så følelsen av sviktende hukommelse var kun subjektiv.

Deltagerne i denne studien fikk enten blåbærolje, fikseolje eller en placebo, skriver den britiske avisen The Telegraph.

I denne studien så forskerne kun en liten forbedring i kognitiv funksjon hos deltagerne som fikk blåbærpulver eller fiskeolje. De så imidlertid ingen spesifikk økning i hjerneaktiviteten på MR-skanning.

Les også: Alzheimer kan skyldes soppinfeksjon

Fordelaktig når kognitiv svikt er etablert
Ut i fra de to eksperimentene konkluderer forskerne med at det å spise blåbær kan være fordelaktig når en kognitiv svikt allerede er etablert.

«Blåbær kan være mer effektiv i behandling av pasienter med kognitiv svikt, men kan ikke vise målbar fordel for de med mindre minneproblemer, eller de som enda ikke har utviklet kognitive problemer», forklarer lederen for forskergruppen, Dr. Robert Krikorian.

Nå planlegger forskerne å gjennomføre et lignende forsøk på yngre mennesker mellom 55 og 65 år, som har risiko for å utvikle Alzheimers. De ønsker å finne ut om blåbær kan bidra til å forhindre utbruddet av sykdommens symptomer.