sss
Home Mental helse Selv Paris Hilton benytter seg over eldgammel visdom

Selv Paris Hilton benytter seg over eldgammel visdom

0
168

Sun Zi (eller Sun Tzu, mester Sun) er ikke navnet på en ny hostesaft, men forfatteren av en av verdens mest siterte bøker The Art of War. Kroppen din opplever til stadighet angrep fra ytre faktorer som kan gi deg forkjølelser og andre fysiske ubehag. Siden du er en slags general for kroppen din, og forsvaret ditt skal stå imot de smittsomme inntrengerne, vil Sun Zi være verdt å lytte til.

Sun Zi levde på Sokrates tid, og skrev trolig kapitlene om krigføring rundt år 400 f.kr. Sokrates sa «kjenn deg selv» og dette er også en av grunnsetningene i The Art of War (krigsføringens kunst 2006). Det interessante med disse tekstene er at de fortsatt synes å være relevante idag, mer enn seksten hundre år senere.

Immunsystemet beskrives som verdens mest unike og intelligente forsvarssystem (nhi.no). Men dette fantastiske forsvarssystemet finner du ikke i noen militærtropp, du finner det i din egen kropp.

Sun Zi sa:

«Den som inntar slagmarken først og venter på fienden vil være rolig.

Den som kommer senere til og styrter ut i kampen, vil være utmattet.»

Du kjenner sikker igjen at forkjølelser og fysiske ubehag ofte kommer i perioder med ekstra høy aktivitet. Sun Zi oppfordrer oss til å gjøre oss klare når vi vet at fienden skal komme. Når det gjelder forsvaret ditt (immunsystemet) oppfordres derfor du som general til å forberede deg for slaget (styrke immunforsvaret) før fienden kommer.

Noen tiltak du kan gjøre for å «innta slagmarken først og vente på fienden»:

  • Stump røyken! Tobakk er som gift for immunforsvaret
  • Spis mye frisk frukt, grønnsaker og fullkornsprodukter – da får du i deg mange av de viktige næringsstoffene kroppen trenger. Bruk rene råvarer
  • Drikk mer vann. Vannet skyller hele systemet ditt og gjør det enklere for immunforsvaret å utføre jobben
  • Drikk mindre te, kaffe, og alkohol
  • Tren regelmessig, mosjon styrker kroppen din
  • Få nok søvn. Sover du for lite vil kroppen jobbe på høygir – noe som tærer på immunforsvaret
  • Stress ned. Finn en måte å slappe av på. Gå en tur, tren yoga eller meditasjon, lytt til musikk eller les en bok

 

Oppfordringen er «vær beredt», gjør kroppen din sterk så den kan motstå et angrep utenfra. Og husk- latter og glede er også godt å ha med seg på slagmarken.

Når selv Paris Hilton leser og lærer kan også du.