Osteopater gis autorisasjon som helsepersonell

0
304
Stortingsbygningen
Advertisement

Etter en lang behandling har Stortinget nå vedtatt at Osteopater gis autorisasjon som helsepersonell.

– Osteopater kompletterer og styrker primærhelsetjenesten, i godt lag med dyktige kollegaer innen fysikalsk behandling. Vi ser frem til å bli en del av gruppen med autorisert helsepersonell, skriver Norsk Osteopatforbund i en pressemelding.

Osteopati er en alternativ behandlingsform som arbeider med muskel- og skjelettplager. Osteopatien baserer seg på manuell undersøkelse og behandling, hvor man vektlegger sammenhengen mellom menneskets funksjoner, og hvor samspillet mellom kropp og psyke har stor betydning for helse, er definasjonen i Store Norske Leksikon.

– Først og fremt vil autorisasjon bety mye for pasientene. Mange har gått til naprapat eller osteopat i årevis med muskel- og skjelettlidelser. Nå får de også tryggheten om at behandlerne har tilstrekkelig utdannelse, og at de pålegges de samme pliktene som øvrig helsepersonell, sier Fremskrittspartiets Åshild Bruun-Gundersen.

– Dette er ikke alternativ medisin, det har det aldri vært. Dette er helsehjelp som fungerer. Tenk hvor mange mennesker som får redusert sykefravær og klarer å leve mer aktive liv takket være sin behandling. Helt siden jeg kom inn i Helsekomiteen har jeg vært opptatt av dette. Nå er jeg veldig glad for at vi kom i mål.

Hvorfor har det tatt så lang tid?

Bruun-Gundersen var først medlem av Utdannings- og forskningskomiteen, før hun kom inn i Helse- og omsorgskomiteen høsten 2018. 34-åringen tror at det er flere grunner til at det har tatt tid å få autorisasjonen klar i Norge.

– Jeg opplever at det har vært en profesjonskamp, samtidig som at saksbehandlingen ikke har vært oppdatert med fakta og forskning. For oss i Frp har det vært vanskelig å forstå at dette ikke er helsehjelp på lik linje med kiropraktikk, som er godkjent. I våre naboland har osteopati vært godkjent i årevis, men nå ser det ut til at det har bred støtte her også, både politisk og blant befolkningen.

Frp-politikeren omtaler muskel- og skjelettlidelser som en folkehelsesykdom. Her finnes det ingen vaksine, og behovet kan være stort for en mangfoldig verktøykasse.

– Vi er litt ulike på hva vi mener fungerer. For noen så er det gunstig å få betennelsesdempende hos legen, andre trenger å få øvelser fra fysioterapeuten, mange har effekt av manuell behandling. Dette er noe de store brukerorganisasjonene, som revmatikerne, kan skrive under på. Det er et omfattende arbeid som ligger foran oss. Fysisk aktivitet og tilrettelegging på arbeidsplassen er sentralt, og så tror jeg på valgfrihet med tanke på hvilken behandling som fungerer best for akkurat deg.

Kilde: Norsk Osteopatforbund

Se også: Går inn for aktiv dødshjelp