sss
Home Helse Er kalde dusjer bra for deg?

Er kalde dusjer bra for deg?

0
1509
Foto: LARSZ / SHUTTERSTOCK.COM

En kald dusj om morgenen er en ganske ubehagelig måte å starte dagen på. Likevel faller mange under for denne fristelsen fordi bad med kaldt vann har mange påståtte helsemessige fordeler, både fysisk og psykisk.

Kalde dusjer ble først brukt av helsemessige årsaker på begynnelsen av 1800 -tallet, da leger anbefalte dem til bruk på psykiatriske institusjoner og fengsler for å «avkjøle et varm, betent hjerne og skape frykt for å temme en impulsiv vilje.»

Les: Ikke noe uvanlig med ereksjonsproblemer

På midten av 1800 -tallet innså viktorianerne at dusjing hadde en annen bruk, nemlig å vaske folk – og det ville være bedre hvis vannet var varmt. Så en kald dusj på 1,5 timer ble til et 5-minutters hyggelig bad med varmt vann.

Men praksisen med å ta en kald dusj for helsemessige fordeler har egentlig aldri forsvunnet, og synes faktisk å være populær blant mange mennesker rundt om i verden.

En omfattende undersøkelse fra Nederland fant at folk som tok en kald dusj tok seg fri fra jobben på grunn av sykdom.

3000 mennesker ble delt inn i fire grupper som ble bedt om å ta en daglig varm dusj.

En gruppe ble bedt om å avslutte badekaret med 30 sekunder kaldt vann, den andre gruppen som avsluttet badet med 60 sekunder kaldt vann, den tredje gruppen som avsluttet badet med 90 sekunder kaldt vann. Den fjerde kontrollgruppen kunne bare nyte en varm dusj.

Deltakerne ble bedt om å følge denne protokollen i en måned. (Selv om 64% fortsatte behandlingen med kaldt vann fordi de likte det godt.)

Les: 5 fantastiske kalde dusjeffekter du kan se på huden din

Etter en tre måneders observasjonsperiode fant de ut at gruppene som tok et kaldt vannbad hadde en reduksjon på 29% i antall sykedager rapportert av arbeidere selv. Interessant nok påvirket ikke det kalde badets varighet sykefraværet.

Årsaken til at kaldt vann kan hindre folk i å bli syke er ikke klar, men noen undersøkelser tyder på at det kan ha noe å gjøre med å styrke immunsystemet.

En studie i Tsjekkia fant at når «atletiske unge menn» tok et kaldt bad tre ganger i uken i seks uker, styrket det immunsystemet noe. Imidlertid trengs flere og flere studier for å bekrefte disse funnene.

Kaldt vann ser også ut til å aktivere det sympatiske nervesystemet, den delen av nervesystemet som administrerer kamp-eller-fly-responsen (en automatisk fysiologisk respons på en hendelse som oppfattes som farlig, stressende eller skremmende).

Når det aktiveres, for eksempel under en kald dusj, øker nivået av hormonet noradrenalin. Dette forårsaker sannsynligvis økningen i hjertefrekvens og blodtrykk når folk er nedsenket i kaldt vann, og er assosiert med forbedringen av helse som foreslås.

Les på Sporten: Tidligere United-spiller Marcos Rojo har fått straffen sin

Kaldtvannsbad har også vist seg å forbedre sirkulasjonen. Kontakt med kaldt vann reduserer blodstrømmen til huden. Når det kalde vannet stopper, trenger kroppen å varme opp, så det er en økning i blodstrømmen til overflaten av huden. Noen forskere tror det kan forbedre sirkulasjonen. En studie av kaldtvannsbad etter trening viste at blodstrømmen til og fra musklene ble forbedret etter fire uker.

Det er også bevis på at en kald dusj kan hjelpe deg å gå ned i vekt. Studien viste at et bad i 14 ℃ kaldt vann økte stoffskiftet med 350%. Metabolisme er prosessen der kroppen din omdanner det du spiser og drikker til energi, så høyere metabolisme betyr omtrent mer energiforbrenning.

I tillegg til de fysiske fordelene, kan kalde dusjer også ha psykiske fordeler. Det er en tankegang at bading i kaldt vann forårsaker økt mental årvåkenhet på grunn av stimulering av den nevnte kampen eller fluktresponsen. Hos eldre har det vist seg å vaske ansikt og hals med kaldt vann for å forbedre hjernefunksjonen.

En kald dusj kan også lette symptomer på depresjon. Den foreslåtte mekanismen er at på grunn av den høye tettheten av kalde reseptorer i huden, sender en kald dusj en enorm mengde elektriske impulser til hjernen fra perifere nerveender, som kan ha en antidepressiv effekt.

Det er mange bevis på at en kald dusj eller en kald dusj er bra for helsen din – selv om årsakene fremdeles er litt uklare.

Men før du begynner å renne kaldt vann på slutten av dusjen, bør du vite at det er noen risiko forbundet med en kald dusj. Siden den plutselige strømmen av kaldt vann rister kroppen, kan det være farlig for personer med hjertesykdom og kan forårsake hjerteinfarkt eller arytmier.

Artikkelen ble publisert i The Conversation . Du kan lese den opprinnelige artikkelen her .