Strakstiltak etter stort utbrudd av pneumokokk i Møre og Romsdal

0
394
Advertisement

Hittil i år har rundt 15 ansatte ved en arbeidsplass i Vestnes kommune blitt innlagt med pneumokokker, noe som kan gi alvorlig sykdom.  Ifølge Jon Håkon Fjeldheim, som er smittevernlege i Møre og Romsdal-kommunen, var siste registrerte smittetilfelle i slutten av mars. Flere av de 15 har vært alvorlig syke.

«Vi oppdaget at over tre måneder, så har det vært innlagt ganske mange pasienter både i Molde og Ålesund med lungebetennelse og til dels alvorlig lungebetennelse» sier han til Dagbladet.

Alle er utskrevet i god behold, men likevel blir det nå innført strakstiltak samtidig som folk skal være raske hvis en vanlig forkjølelse går over i smerter i brystet og høy feber.

«Vi setter i gang en rekke hygienetiltak ved arbeidsplassen, og høyst sannsynlig vaksinering av alle ansatte med høyt smittepress ved arbeidsplassen», sier han.

Omfattende vaksinering
Smittevernoverlegen forteller at selv om bakterien er vanlig, blir noen bakteriestammer mer agressive og gir sykdom. Likevel understreker han at det ikke er noen grunn til frykt blant folk i Vestnes.

– Det er viktig å påpeke at det er ingenting som tyder på smittepress på lokalbefolkningen. Man blir ikke smittet bare av å møte noen på gata, selv om dette er sykdom som smitter ved dråpesmitte, forklarer Fjeldheim.

Arbeidsplassen som er rammet av utbruddet skal ha mange ansatte. Fjeldheim beskriver det derfor som en omfattende jobb å få vaksinert alle som blir ansett som i fare for å bli smittet.

– Vi starter trolig vaksineringen neste uke. Først må vi få sendt opp vaksiner fra Oslo, sier Fjeldheim.