P-piller kan gjøre det vanskelig å tolke andres følelser

0
231
Advertisement

Det er mange som sier at det skjer noe med tankene når man går på P-piller, en studie gjennomført av tyske forskere viser at det faktisk er tilfelle. – Det mest oppsiktsvekkende, er noe som vi egentlig allerede vet. På piller regulerer også sinnstemning og reduserer både oppturer og nedturer, noe som er bra for de med PMS problemer. 

P-piller gjør det vanskeligere å tolke andres følelser. 95 friske kvinner mellom 18 og 35 år deltok i studien. – Endringen kommer trolig fra at følelsesregistret er redusert.

Les: Norske forskere har undersøkt sammenhengen mellom sosiale medier og depresjon

Kvinnene som gikk på p-piller var faktisk 10 prosent mindre treffsikre når de skulle registrere hvilke følelser ulike menneskers ansiktsutrykk utstrålte.

I tillegg har en rekke andre studier avdekket hvordan p-pillebruk kan endre kvinners naturlige atferd.

For noen år tilbake ble det oppdaget at kvinner som bruker p-piller, heller velger menn som er rike og intelligente, enn seksuelt tiltrekkende.

Lukt spiller en stor rolle i valg av partner, og med mindre østrogen og hormoner i blodet, som skyldes av p-pillebruken, kan kvinner gå for en partner med en helt annen lukt enn hun normalt ville ha valgt.

Mindre sexlyst er en kjent bivirkning av p-piller, og kvinner som velger en partner på «feil grunnlag», har faktisk økt misnøye med sexlivet og får oftere lyst til å ha sex utenfor ekteskapet

Disse kvinnene får oftere lyst til å ha sex utenfor ekteskapet og økt misnøye med sexlivet etterhvert. Mindre sexlyst er også en annen viktig bivirkning av p-piller.

Kan også påvirke søvnen
Atferdsbiolog Gine Roll Skjærvø ved NTNU uttaler til forskning.no at svekket søvnkvalitet kan forklare hvorfor kvinner som bruker p-piller blir dårligere til å tolke andres ansiktsuttrykk. Sover vi dårlig, påvirkes evnen til å lese følelser hos andre.

– Det tankevekkende er at p-piller gjør at man får mindre REM-søvn, sier Skjærvø.

Denne søvnfasen, som er den søvnen der vi drømmer, har nemlig sammenheng med hvor godt vi leser ansikter, ifølge tidligere studier.